Öljyhamppua on viljelty moneen eri käyttötarpeeseen kautta koko maataloushistorian. Meidän päätöksemme valita erikoiskasviksi juuri öljyhamppu vastaa osaltaan kotimaisen kasviproteiinikysyntään. 

Tällä hetkellä kiinnostus öljyhamppuun on kovassa nousussa. Se on yksi parhaista kasviproteiinin lähteistä ja sen rasvahappokoostumus on mitä ihanteellisin. Runsas kuitupitoisuus kruunaa ainutlaatuisen ravitsemuksellisen kokonaisuuden.

Elintarvikkeissa ja rehuissa käytettävä öljyhampun siemensato jalostuu monenlaisiksi terveyttä ja hyvinvointia edistäviksi tuotteiksi. Sen viljely monipuolistaa viljelykiertoa ja syväjuurisena kasvina se parantaa myös maata. Yksivuotinen öljyhamppu on myös tehokas hiilensitoja.

Myös hamppu on kulkeutunut Suomeen ihmisen mukana, todennäköisesti Kiinasta asti. Varhaisimmat radiohiiliajoitetut siitepölylöydöt ovat noin vuodelta 4800 eaa. Merkkejä varsinaisesta viljelystä on vähintään tuhannen vuoden takaa. 

Suomessa aikaisimmat havainnot hampun viljelystä ovat noin 400-luvulta eaa. Viljely yleistyi vähitellen ajanjaksolla 500 – 800 jaa. Hampun suosio kasvoi 1400 – 1500 -luvulla. Hampun arvellaan kuitenkin kulkeutuneen ihmisen mukana Suomeen tätä paljon aikaisemmin, jopa noin 5000 vuotta eaa. Ravintoarvojensa ohella hamppu on ollut tärkeä kuitukasvi. Tattarin ja ohran ohella hamppu on yksi vanhimmista viljelykasveistamme. 

Käytössämme oleva Finola-öljyhamppulajike on jalostettu menestymään pohjoisissa olosuhteissa. Finolaa tullaan kylvämään vuonna 2023 noin 3000 hehtaarille. 

 

Hampusta on moneksi

Hamppu on ollut tärkeä osa ihmiskunnan kehitystä. Sen kuituominaisuudet ovat kelvanneet kiinalaisille paperintekijöille sekä viikinkien ja tutkimusmatkailijoiden purjeiden ja köysien valmistusta varten. Villan, silkin ja pellavan ohella siitä on kudottu vaatekangasta ja kehrätty lankaa. Ravinteikkaat siemenet on käytetty ruuanvalmistuksessa ja niillä on ruokittu kotieläimiä. Hampulla on ollut sijansa myös lääke- ja rohdoskasvina.

Kiinnostus öljyhamppuun on kasvanut viime vuosina. Öljyhampun siemenessä on monta ravitsemuksellisesti tärkeää asiaa yhdessä paketissa. Proteiinit, kuitu ja hyvät rasvahapot hellivät kehoa sisäisesti, siemenistä puristettu öljy sopii myös käytettäväksi ulkoisesti ihonhoitotuotteissa. Tutustu ainutlaatuisen öljyhampun käyttöön FoodFarmin sivuilla.