Ajankohtaista

 • Joko viikonloppuna puidaan kuminaa? Ajankohtaista

  Joko viikonloppuna puidaan kuminaa?

  3.8.2022


  Kumina on valmistunut vauhdikkaasti vaikkakin tavanomaisesta kasvukaudesta parisen viikkoa myöhässä. Kasvustojen väri on muuttunut muutamassa päivässä vihreästä ruskeaan. Veikkailemme, että aikaisia lajikkeita päästään puimaan jo tulevana viikonloppuna. Pääsadonkorjuu ajoittunee tänä vuonna elokuun toiselle ja kolmannelle viikolle.

 • Puhtaus on puoli ruokaa - valmistaudu jo puintikauteen Ajankohtaista

  Puhtaus on puoli ruokaa - valmistaudu jo puintikauteen

  15.7.2022


  Kumina valmistuu ensimmäisten puitavien peltokasvien joukossa. Kuminan pääsadonkorjuu alkanee tänä vuonna selvästi elokuun puolella. Sitä ennen kannattaa hyvissä ajoin tarkistaa kosteusmittarin kunto. Puhdista puimuri ja kuljetuskalusto kuminan puintia varten.

 • Satokuminan ravinteiden oton salat julki Ajankohtaista

  Satokuminan ravinteiden oton salat julki

  27.6.2022


  Tuottaakseen satoa kasvi tarvitseen riittävästivaloa, vettä ja ravinteita. Nyt tietämys satokuminan osalta kasvaa, kun Yaran Anna-Kaisa käy kuminalohkolla viikottain ottamassa kasvustonäytteitä. Tuloksia on saatavilla sysksyyn myötä.

 • Toukkia tavattu ja ruiskutukset meneillään Ajankohtaista

  Toukkia tavattu ja ruiskutukset meneillään

  13.6.2022


  Kuminalle riittävän lämmin sää venytti kukkavarret ja viikonlopun aikana moni lohko alkoi vaihtaa väriä vihreästä valkoiseen. Vaikka havaintoja varhain keväällä lentelevistä kuminakoiyksilöistä ei juuri saatu, on niitä ollut kuitenkin liikkeellä. Toukkia on ilmestynyt näkösälle.

 • Eroon juolavehnästä! Ajankohtaista

  Eroon juolavehnästä!

  5.6.2022


  Kun juolavehnän lehdet liehuvat kuminakasvuston yllä, on paras aika lähteä torjuntahommiin. Juolavehnä kuminasadossa aiheuttaa isoja lajittelutappioita ja heikentää sadon markkina-arvoa.

 • Havaintoja satokuminalohkon laidalta Ajankohtaista

  Havaintoja satokuminalohkon laidalta

  3.6.2022


  Satoa tuottavat kuminalohkot näyttävät keskimäärin varsin vehreitä ja reheviltä mutta ne ovat melko matalia. Kukkavarret ovat paikoitellen vasta nyt kasvamassa pituutta, kun yleensä touko-kesäkuun vaihteella kuminan kukinta on jo hyvässä vauhdissa. Lounaisimmilla ja eteläisimmillä lohkoilla näkyy jo ensimmäiset, vielä avautumattomat kukinnot.

 • Kuminat talvehtivat hyvin ja valmistautuvat kukintaan Ajankohtaista

  Kuminat talvehtivat hyvin ja valmistautuvat kukintaan

  18.5.2022


  Kevät on edennyt hitaasti mutta varmasti. Kasvukausi alkoi normaalia myöhemmin, toukotyöt ovat kuitenkin käynnistyneet. Satoa tuottavat kuminalohkot näyttävät pääsääntöisesti talvehtineen hyvin. Viileä sää on viivästänyt myös satovuoden kuminoiden kehitystä.

 • Ensimmäiset hamput kylvetty Ajankohtaista

  Ensimmäiset hamput kylvetty

  11.5.2022


  Lapuan suunnalla päästiin kylvämään hamppua maanantaina 9.6. Kylvö sujui hyvin. Kun säidenkin odotetaan lämpiävän, on hampulla hyvät edellytykset lähteä vahvaan ja vauhdikkaaseen kasvuun.

 • Kuminan kasvukausi on käynnistymässä - näkymät ovat hyvät Ajankohtaista

  Kuminan kasvukausi on käynnistymässä - näkymät ovat hyvät

  29.4.2022


  Tähän mennessä lumen ja jään alta paljastuneet kuminalohkot ovat talvehtineet varsin hyvin vaikka viime kesän kylvöt kuivissa olosuhteissa saikin monen mietteliääksi. Yhtä paljon on herättänyt kysymyksiä nykyinen markkinatilanne ja viljan ennätykselliset hinnat. Kuminan hinta seuraa viljan hintoja noin vuoden viiveellä.

 • Kevät tulee kuminamaalle Ajankohtaista

  Kevät tulee kuminamaalle

  13.4.2022


  Satovuoden kumina aloittaa kasvunsa yleensä hyvin varhain keväällä. Pellolla saattaa olla vielä lunta ja jäätä, kun kuminan ensimmäiset uudet lehdet havaitaan. Lounaisimmassa Suomessa ensimmäisiä havaintoja kuminan kasvuun lähdöstä tehtiin maaliskuun loppupuolella.

 • Päivitä viljelysuunnitelma öljyhampulla Ajankohtaista

  Päivitä viljelysuunnitelma öljyhampulla

  31.3.2022


  Jos lumen ja jään alta hiljalleen paljastuvat syyskylvetyt lohkot eivät toivu paikkuu- tai uusintakylvöin, on mietittävä korvaavia vaihtoehtoja kevätkylvöisistä kasveista. Tässä tilanteessa öljyhamppu on erinomainen vaihtoehto, jonka siemenlaskun voi hoitaa tulevan sadon ensimmäisen tilityksen yhteydessä.

 • Erä kotimaista hampputäydennysvalkuaisrehua saatavilla Ajankohtaista

  Erä kotimaista hampputäydennysvalkuaisrehua saatavilla

  25.3.2022


  Hampun siemen sisältää runsaasti valkuaista, rasvaa ja kuitua, mutta vain vähän tärkkelystä ja sokereita. Korkean valkuaispitoisuutensa ansiosta hamppu on tervetullut kotimainen täydennysvalkuainen rehumarkkinoille. FoodFarmin kautta on nyt saatavilla erä kotimaista hamppupuristetta karjatilojen täydennysvalkuaisrehuksi. 

 • Hampun ja maltaan prosessointilaitos Ajankohtaista

  Hampun ja maltaan prosessointilaitos

  21.3.2022


  Trans Farmin Oitin tuotantolaitoksen hampun ja maltaan prosessointilaitos on valmistunut. Ensimmäiset erät tuotteista on jo toimitettu asiakkaille. Kohde on saanut tukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

 • Muutoksia öljyhampun sopimushinnoitteluun Ajankohtaista

  Muutoksia öljyhampun sopimushinnoitteluun

  15.3.2022


  Kun syksyllä 2021 muotoiltiin öljyhampun viljelysopimuksen ehtoja ja määritettiin kiinteää sopimushintaa, markkinatilanne oli kovin erilainen. Kuluvan satokauden aikana viljojen ja öljykasvien hinnat ovat kivunneet ennätyslukemiin. Yhtälöä mutkistaa geopoliittinen tilanne sekä energian ja lannoitteiden raju hinnannousu.

 • Vahva hamppuketju Markkinapäivässä 19.3. Ajankohtaista

  Vahva hamppuketju Markkinapäivässä 19.3.

  11.3.2022


  Markkinoilla voit tutustua öljyhampun tuotantoketjuun aina Trans Farmin viljelysopimuksista ja kylvösiemenistä FoodFarmin markkinoimiin jalosteisiin saakka. Ja vielä ehdit tehdä viljelysopimuksen tulevalle kasvukaudelle!