Rikasta ravintoa hiilinielusta - Öljyhamppu on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta. Toimenpiteillä pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja -varastoja. 

Trans Farmin ja Murtolan HamppuFarmin yhteishankkeen pääpaino on öljyhampun elintarvikekäyttöä lisäävässä tuotekehityksessä sekä tuotantoketjun rakentamisessa. Hankkeessa mukana myös hampputuotteiden myynti- ja markkinointiyhtiö FoodFarm sekä lajiketta jalostava Finola Oy. Hankkeen seurauksena markkinoille tuodaan uusia innovatiivisia hampputuotteita. Tavoitteen on myös kasvattaa tehokkaasti hiiltä sitovan, ilman kemiallista torjuntaa viljeltävän erikoiskasvin viljelyalaa. Öljyhampun viljelyalan merkittävän kasvun myötä kasvilajivalikoima laajenee ja viljelykierrot Suomessa monipuolistuvat. 

MONIPUOLINEN VALKUAISKASVI

Öljyhamppu on monipuolinen valkuaiskasvi. Sen siemenistä voidaan valmistaa elintarvikkeita ihmisten ravinnoksi tai eläinten rehuja. Öljyhampulla on korkea proteiinipitoisuus mutta se tunnetaan erityisesti sen hyvästä rasvakoostumuksesta. Sen omega3 ja -6 rasvahappojen suhde on ideaali meidän ihmisten käyttöön. Lue lisää öljyhamppu tuotteista ja niiden ominaisuuksista täältä.

MAATA PARANTAVA VILJELYKASVI

Öljyhampun viljelyllä voidaan vaikuttaa positiivisesti peltojen kasvukykyyn ja tilan taloudelliseen tilanteeseen. Öljyhampun laaja juuristo kuohkeuttaa maata luonnollisesti ja parantaa viljeltävän maan rakennetta. Hyvän esikasviarvon ansiosta öljyhampun jälkeen viljeltävien kasvien satotasot ovat parempia. Öljyhampun viljelijä ehtii myös lomailla kesällä sillä kylvön jälkeen seuraava pellolla tapahtuva toimenpide on puinti. Lisätietoja öljyhampun viljelystä löydät täältä.

TEHOKAS HIILENSITOJA

Öljyhampun viljely on ekologista ja ilmastoystävällistä. Tutkimusten mukaan öljyhampulla on paremmat hiilensidonta ominaisuudet kuin muilla viljelykasveilla. Sen kyky sitoa tehokkaasti hiiltä perustuu rehevään maanpäälliseen lehtimassaan ja laajaan maanalaiseen juuristoon. Öljyhampun viljelyssä ei käytetä lainkaan kemiallista kasvintorjuntaa joka tekee sen viljelystä ekologista ja luontoystävällistä. Lisää öljyhampun hiilensidonnasta täältä.

Yhteyshenkilö - Satu Pura, hankkeen vastuullinen johtaja puh. 045775010796 [email protected]

Lue isää toimenpidekokonaisuudesta täältä.

 

Hankkeen päätavoitteet:

  • Öljyhampun elintarvikekäytön lisääminen
  • Öljyhampun prosessoinnin kehittäminen
  • Öljyhamppupohjaisten tuotteiden kehittäminen
  • Elintarvikekäytön vaatimukset täyttävän öljyhampun viljelyn edistäminen
  • Tehokkaasti hiiltä sitovan viljelypinta-alan lisääminen Suomessa