Hampun siemen on kooltaan melko pientä, karkeasti vehnän ja rapsin puolesta välistä. Sopiva kylvösyvyys on noin 2 cm.

Öljyhamppu voidaan kylvää tavallisella viljankylvölle suunnitellulla kylvökoneella. Kylvökoneessa voi olla laaha- tai kiekkovantaat, tärkeintä on, että kylvösyvyys pysyy tasaisena eikä pieni siemen joudu liian syvään. Vannasvälinä tavalliset kylvökoneiden 12,5 – 25 cm sopivat hyvin hampulle.

Öljyhamppu on mahdollista kylvää muokattuun maahan tai suorakylvönä. Muokatuilla pelloilla muokkaustasaisuus on tärkeää. Joissain tapauksissa myös jyräys ennen kylvöä voi olla hyvä toimenpide estämään liian syvään kylvämistä. 

Öljyhampun kylvösiemensuositus on 25 kg/ha.

Mikäli pellossa on runsas esikasvin olkimassa ja öljyhamppu kylvetään kevyesti muokattuun peltoon tai suorakylvönä, saattaa siemenmäärän nostaminen 30 kiloon olla suositeltavaa. Osa siemenistä jää tällaisessa tilanteessa itämättä.

Myös siemenen itävyys vaikuttaa kylvösiemenmäärään. Tavallisesti itävyydet eivät ole viljojen luokkaa vaan vaihtelevat noin 75-85 % välillä. Liian tiheästä kylvöstä ei kasva kunnolla siemeniä ja liian harva kasvusto taistelee rikkakasveja vastaan alussa heikosti.

Öljyhampun taimitiheys ja kylvösiemenmäärän laskeminen

Öljyhampulla tavoiteltava kasvitiheys on noin 100 kasviyksilöä neliömetrillä mukaan lukien sekä hede- että emikasvit. Tämän tiheyden saavuttamiseksi on suositeltu tavanomaisessa kylvössä kylvösiemenmääräksi 25 kg/ha, suorakylvössä 30 kg/ha.

Kasvustohavainnot ovat osoittaneet, että itävyyden ja tsp:n mukaan lasketusta kylvötiheydestä kukintaan asti selviää noin 60 % kasviyksilöistä. 

Hampun 1000 siemenen paino on n 12 g. Jos itävyys on 80%, niin tämän perusteella voidaan määritellä kylvösiemenmäärä seuraavasti:

((100 kpl * 12 g) / 80 %) / 0,6 = 25 kg/ha

Selvää syytä siihen, miksi itävyys muuttuu näin, ei vielä tiedetä. Tulevalla kasvukaudella (2021) jatketaan kasvustohavaintojen keräämistä ja toivomme saavaamme lisätietoa myös tästä asiasta.

100 kasviyksilöä neliöllä muodostaa sopivan tiheän kasvuston, joka pitää rikkaruohot kurissa ja tuottaa hyvän sadon. Liian tiheässä kasvustossa kasvin siemeniä tuottava osa jää lyhyeksi ja sadon määrä laskee. Harvassa kasvustossa kasviyksilöt tuottavat enemmän siemeniä mutta kasvun alussa se varjostaa heikosti rikkoja.