Öljyhampulle ei ole olemassa kasvustoon ruiskutettavia rikkakasviaineita. Tästä syystä rikkakasvien torjunnasta tulee huolehtia ennen hamppukasvuston perustamista. Tavallisesti tämä tapahtuu maata mekaanisesti muokaten, tuhoten jo taimettuneita rikkakasveja tai putsaten pelto kemiallisesti glyfosaattivalmisteella ennen kylvöä.

Käytettävä glyfosaattimäärä valitaan tuhottavien rikkakasvien ja käytettävän valmisteen käyttöohjeen mukaisesti. Käsittely on syytä tehdä ennen kylvöä, koska öljyhamppu taimettuu muutamassa päivässä.

Kerääjäkasvin kylvö torjuu osaltaan rikkakasveja, esimerkiksi apila sopii tähän hyvin.

Hampun englanninkielinen lempinimi weed eli rikkakasvi kertoo sen, ettei perinteinen kasvustoon suoritettava rikkaäestys ole öljyhampun kohdalla kovin toimiva toimenpide.

Hamppu itsessään päätyy rikkaäkeellä helposti torjuttavien kasvien listalle. Satelliitti- tai sensoriohjatut mekaaniset täsmätorjunnat voivat kuitenkin luoda mahdollisuuksia tälläkin rintamalla tulevaisuudessa.

Pahkahomeen torjunta


Contans WG on pahkahomeelle tarkoitettu biologinen torjunta-aine, millä voidaan torjua pahkahomeriskiä ennakoivasti. Etenkin jos viljelykierto ei ole optimaalinen ja pahkahomekasveja on kierrossa useammin kuin 5 vuoden välein, on valmiste harkinnan arvoinen tuote.

Contans ruiskutetaan maahan kasvinsuojeluruiskulla juuri ennen 10-15 mm sadetta ja muokataan noin 5-10 cm syvyyteen. Maata ei saa kyntää heti käsittelyn jälkeen. Aine tappaa jo maassa olevia pahkoja ja se vaikuttaa useamman kasvukauden ajan.

Teho alkaa vaikuttaa hitaasti, vasta 2-3 kuukauden kuluttua käsittelystä. Tästä syystä käsittely on tehtävä reilusti ennen öljyhampun kylvämistä, käytännössä jo edellisenä vuonna. Contans WG on myös luomuun hyväksytty.

Huomioi seuraavat hampun kannalta hankalat rikat

  • kiertotatar ja matara ovat vaikeita lajitella pois sadosta
  • savikka ja pillike voivat kasvaa todella suuriksi
  • hukkkauraa on mahdoton havaita hamppupellosta
  • vähäiset määrät juolavehnää eivät merkittävästi haittaa hamppua mutta runsastuessaan juolavehnä vaikeuttaa lajittelua