Öljyhampun viljely

Finola-öljyhamppulajike on jalostettu Suomessa ja se kasvaa hyvin pohjoisissa oloissamme. Sillä on vahva, maata muokkaava juuristo. Finolassa ei ole huumaavia yhdisteitä. Öljyhamppu on luontaisesti gluteeniton ja sopii gluteenittomaan viljelykiertoon.

Öljyhamppu on yksivuotinen, paalujuurinen putkilokasvi. Kaksikotisen kasvin hede– ja emikasvit ovat eri yksilöitä. Öljyhamppu viihtyy multavilla ja hikevillä mailla. Tavanomaiset viljatilan koneet ja laitteet sopivat hampun viljelyyn. Myös hampun suorakylvö on mahdollista.

Hamppu tarvitsee typpeä noin 70 kg/ha. Kasvinsuojeluruiskutuksia ei tehdä. Merkittäviä tuhohyönteisiä ei ole, kasvitaudeista hampulla sateisina vuosina ilmenee usein hometauteja). Pahkahomeriski tulee huomioida viljelykierrossa.

Lämpimään ja kosteaan maahan kylvettävä öljyhamppu taimettuu nopeasti ja kukkii noin kuukauden kuluttua kylvöstä. Kasvukauden aikana kasvusto venyy noin 1,5 - 2 metrin mittaan.

Sato, hinta ja tuki

Öljyhampun sato valmistuu syyskuun loppupuolella ja sitä kertyy noin 500 - 1200 kg/ha. Sen puinti onnistuu tavallisella puimurilla. Laatuvaatimukset täyttävästä hampusta maksetaan noin euro kilolta, tuki on sama kuin rypsillä.

Lue lisää öljyhampun viljelystä: