1. Pinta-ala

Öljyhampun viljelyyn sopivia lohkoja valitessa on hyvä ajatella tilan kuivurikapasiteettia. Öljyhamppu puidaan syyskuun lopulla ja sato on kuivattava. Hehtaarin tuottama sato on noin 700 – 1200 kg,

Öljyhamppulohkon tukikelpoisuuden minimipinta-ala on 0,05 hehtaaria.

2. Viljelykierto

Syysviljat sopivat öljyhampun esikasveiksi. Kuten monet muutkin erikoiskasvit, öljyhamppu on pahkahomeen isäntäkasvi. Esikasviksi ei sovellu rypsi, rapsi, kumina, härkäpapu, herne tai camelina.

Pahkahomekasveja viljeltäessä suositellaan pidettäväksi 5 vuoden taukoa ennen seuraavaa ko. kasvien kylvökertaa.

Öljyhamppu on hyvä esikasvi maan rakennetta parantavien ominaisuuksien ansiosta ja se sopii gluteenittomaan viljelykiertoon.

3. Koneet ja laitteet

Öljyhampun viljely sujuu viljatilan tavanomaisella kalustolla. Sadonkorjuukaluston tulee olla puhdas gluteenipitoisista viljoista. Sitkeä varsi vaati hyväkuntoisen ja terävän terän.

4. Kuivaus

Öljyhamppu tulee kuivata heti puinnin jälkeen ja vastaanottokosteus on 6 - 8,5 %. Kuivaukseen sopii sekä lämmin- että kylmäilmakuivuri, jossa lisälämpö on kuitenkin tarpeen.

5. Varastointi

Öljyhamppua joutuu varastoimaan tilalla ennen erän toimitusta. Koska tavoitteena on elintarvikelaatu, on varastoinnissa huomioitava tilojen riittävä hygienia.

Parhaiten vaastointi onnistuu suursäkeissä, lavojen päällä kuivassa varastossa. Irtotavarana öljyhamppu tulee varastoida mieluiten tiiviissä, kannellisissa siiloissa. Lintujen ja eläinten pääsy varastotilaan tulee estää.

6. Muuta huomionarvoista

Öljyhamppulajikkeet eivät ole huumehampppulajikeita. Kasvin sisältämä päihdyttävä THC-pitoisuus on jalostuksella saatu erittäin matalaksi (alle 0,2 %). Viranomaiset seuraavat THC-pitoisuuksia ottamalla näytteitä sattumanvaraisesti valituilta lohkoilta. Tästä ei koidu kustannuksia tai velvoitteita viljelijälle.

Öljyhamppu on öljykasvi ja sen tuki on sama kuin rypsillä. Tarkemmat tukikelpoisuusehdot voi tarkastaa täältä. Öljyhamppu löytyy linkin kohdasta 4.2.