Kylvömuokkaus

Kuminalohko voi perustettaessa olla syksyllä kynnetty tai kevytmuokattu. Syysmuokatun maan kanssa tulee olla erityisen tarkkana, ettei maa pääse keväällä kuivumaan liikaa. Tasausäestys hyvissä ajoin onkin usein suositeltava toimenpide. Kylvöajankohtaa ei myöskään ole hyvä lykätä, mikäli maat tuntuvat kuivuvan vauhdilla.

 

Mikäli lohko on keväällä sängellä, säilyy kosteus maassa muokattua paremmin. Muokkaustoimenpiteet tulee kuitenkin tehdä maan kosteutta säilyttäen. Kevyempi muokkaus säilyttää kosteutta kevätkyntöä paremmin.

Jos maalaji on hikevä, on kevätkyntökin mahdollinen. Mikäli käytössä on kiekkovannaskylvökone, voi pelkkä sängen rikkominen ohuesti esim. lautasmuokkaajalla tai äkeellä ennen kylvöä olla hyvä ja toimiva ratkaisu.

Kylvömuokkaus tulee tehdä matalaan ja muokkausta kylvösyvyyttä syvemmältä tulee välttää. On hyvä muistaa, että kylvösyvyys on ainoastaan 1 - 2 cm. Tätä syvemmältä muokkaaminen kuivattaa siementä ympäröivän pintamaan ja vaikeuttaa itämistä. Kylvömuokkauksessa toimii hyvin perinteinen s-piikkiäes.