Kuminasadon joukossa juolavehnä on yksi hankalammista rikoista. Toisin kuin saunakukka, sen jyvät päätyvät kuminasadon joukkoon. Jyvä on kuminaan verrattuna iso ja se nostaa harmillisesti lajitteluhävikkiä. Muutamakin vaalea jyvä kuminan joukossa alentaa erän arvon ostajan silmissä.

On oletettavaa, että useimmissa juolavehnäkannoissa on gluteenia, joka on noussut yhdeksi kuminaa ostavien asiakkaiden tärkeimmistä ostokriteereistä. Nykyään monelta raaka-aineelta vaaditaan gluteenittomuutta tai ainakin vähägluteenisuutta. Kokemus on osoittanut, että paljon juolavehnää sisältävät kuminan raakaerät sisältävät lajittelun ja jauhamisen jälkeen lähes aina gluteenia. Gluteeni on iso ongelma myynnissä, joten jokaisen kuminan tuottajan tulisi nyt perehtyä juolavehnän torjuntaan tosissaan.

Juolavehnä on torjuttavissa kuminasta kemiallisesti sekä kylvö- että satovuosina. Huolellinen kasvisuojelu maksaa itsensä helposti takaisin jo seuraavassa kuminatilityksessä.

Valmisteet ja torjunta-ajankohdat

Juolavehnän torjuntaan kuminasta on hyväksytty sekä kylvö- että satovuodelle Targa Super 5 SC-, Pilot-, Rango E- ja Nervure-valmisteet. Valmisteilla on 56 vuorokauden varoaika, käyttömäärä 2,5 - 3 l/ha. Kiinnitteen (esim. Sito) käyttö on suositeltavaa, jolloin käyttömäärä on 2 l/ha + 0,2 l/ha.

Agil 100 EC - ja Zetrola- valmisteet on sallittu vain kuminan kylvövuonna minor use-luvalla.

Kylvövuonna juolavehnä ruiskutetaan, kun juolassa on 4 - 6 kasvulehteä. Juolavehnä-aine voidaan lisätä tankkiseokseen toisen rikkakasviruiskutuksen yhteydessä. Jos tankkiseoksessa on Lentagran-valmistetta, ei kiinnitteen lisäämistä suositella. Kiinnite lisää Lentagranin tehoa ja voi pahimmillaan vaurioittaa kuminaakin.

Satovuonna torjunta-ajankohta osuu yleensä yhteen kuminakoiruiskutuksen kanssa ja tankkiseos on mahdollinen. Samaan seokseen voi lisätä tarpeen vaatiessa myös booria. Ruiskutusajankohta on parhaimmillaan, kun juolavehnän lehdet näkyvät kuminakasvuston yläpuolella.

Paras aika torjua juolaa on, kun sen lehdet yltävät kumina kasvuston ylle ja...

... juuret ovat kuvan kaltaiset (Juurikuva: ViljelijänBerner)

Oikea vuorokaudenaika juolavehnän ruiskutukseen on aamuvarhain, kun ilmankosteus on vähintään 70 %. Optimaalisimmissa olosuhteissa hyviin torjuntatuloksiin on päästy jopa 1,3 l/ha annoksilla ja kiinnitemäärän nostolla 0,3 litraan hehtaarilla.

Muita heinämäisiä rikkoja torjuttaessa, on syytä käyttää suositustaulukon ylimpiä käyttömääriä. Huomioi myös torjuttavan rikan kasvuaste, esimerkiksi kylänurmikkaan paras teho saavutetaan, kun siinä ruiskutushetkellä on enintään kaksi lehteä.

(Päivitetty 13.2.2024)