Viljojen jälkeen kuminan perustaminen on hyvä ratkaisu. Tällöin rikkakasvien torjunta on ollut tehokasta ja maa on puhdas rikoista.Syysviljojen jälkeen perustettaessa ongelmaksi voi kuitenkin muodostua saunakukka, etenkin jos kasvusto on ollut aukkoinen ja rikkakasveja ei olla saatu pidettyä kurissa. Tämän vuoksi syysviljojen jälkeen kuminaa voi suositella varauksella. 

Syysviljojen kylvöt onnistuvat yleensä hyvin aikaisin korjattavan kuminan jälkeen. Kuminavuosien jälkeen maan kasvukunto, kuohkeus ja vesitalous on yleensä niin hyvä, että jopa hybridirukiin suorakylvö on onnistunut.

Heinämäisten kasvien jälkeen on mahdollista kylvää kuminaa, mutta tällöin esikasvi on lopetettava huolellisesti glyfosaatilla.

Kuminaa kuminan jälkeen ei suositella viljeltäväksi peräkkäin samalla lohkolla. Syväjuurisen ja maahan paljon eloperäistä ainesta jättävän kuminan esikasviarvo on erinomainen ja se kannattaa käyttää ehdottomasti hyödyksi. Kuminan jälkeen viljoilta saadaan sadonlisää ainakin kahden vuoden ajan. Viljavuosina saadaan myös maata puhdistettua rikoista.

Mikäli kuminaa viljellään peräkkäin hyvin lyhyellä viljelykierrolla, pahkahome ja rikkakasvit lisääntyvät tehokkaasti kuminakasvustoissa. Useammalla viljavälivuodella puhdistetaan peltoja molemmilta ongelmilta. Viljoilla on käytettävissä kuminaa laajempi ja edullisempi rikkakasvien torjunta-ainevalikoima.

Pahkahome on kuminan kasvitauti, joten sen isäntäkasveja ei suositella kuminan esikasveiksi. Pahkahometta esiintyy viljelykasveista mm. öljykasveilla, herneellä ja härkäpavulla sekä lukuisilla luonnonkasveilla. Lue lisää pahkahomeesta. Pahkahomeen itiöt säilyvät maassa pitkään elinkelpoisina (3 - 5 vuotta) ja sen rihmastopahkat heikentävät kuminsadon määrää ja laatua. 

 

Kuvassa pahkahometta kuminan varressa.

Pahkahomeen maassa säilyvien rihmastopahkoihin ei ole kemiallista torjuntakeinoa. Vain aika ja viisas välikasvien valinta ovat käytettävissä. Kuminan jälkeen on paras pitää vähintään 2 - 4 välivuotta ja viljellä kasveja, joita ei pahkahome vaivaa.

 

(Päivitetty 5.5.2021 sys)