Alkuviikolle luvatut sateet ja lämpöasteet edistävät kuitenkin kevään etenemistä pitkin askelin, joten on ehkä syytä valmistua satokuminan lannoitukseen ja tarvittaessa kevätitoisten rikkojen ruskutukseen.

Kevätlannoituksen voi tehdä heti, kun lumet ovat sulaneet ja maa kantaa. Yöpakkaset parantavat maan kanto-ominaisuuksia ja vähentävät tiivistymistä, joten lannoitus onkin tästä syystä hyvä tehdä aikaisin aamulla. Tukiehtojen mukaan maa "ei saisi" kuitenkaan olla lannoitushetkellä roudassa.

Maan fosforivarantoja ei pidä köyhdyttää ja siksi NPK-lannoitus on suositeltavaa (N- tai NK-lannoksen sijasta), mikäli fosforia saa ympäristökorvauksen rajoissapellolle levittää. Aikaisessa vaiheessa lannoitettaessa voidaan ajatella myös lannoitteen jakamista. Hyvänä vaihtoehtona toimii esim. 40-50 kg/N/ha nyt ja loput kuukauden kuluttua.

Katso tästä Yaran suositus satokuminan lannoittamiseen

Siinä missä kuminan kasvu alkaa, se on myös lähtölaukaus rikkakasveille. Satovuoden siemenrikkakasvien torjuntaan on hyväksytty ainoastaan Goltix WG 70. Se tehoaa vain pieniin, keväällä itäneisiin rikkoihin. Ruiskutus tulisi tehdä ennen kuminan kukkavarren kasvua, kasvuston ollessa maksimissaan 15 cm korkeaa. Syksyllä itäneisiin ja talvehtiviin rikkoihin Goltix ei valitettavasti tehoa.