Juolavehnän torjunta kuminalta 2018

Juolavehnän torjunta kuminalta 2018

5.2.2018

Kuminan kylvövuonna juolavehnän torjuntaan on hyväksytty Targa Super 5 SC sekä sen rinnakkaisvalmisteet Nervure, Pilot, Pilot Ultra ja Repex. Kaikissa on sama tehoaine, kvitsalofoppi P-etyyli 50 g/l. Hyväksynnät koskevat vain kuminan kylvövuotta. Satovuosille on tulossa poikkeuslupa kesäksi 2018.

Kvitsalofoppi-valmisteet imeytyvät lehtien kautta ja kulkeutuu heinämäisten kasvien kasvupisteisiin ja myös juuriin. Teho on paras, kun rikat ovat hyvässä kasvussa ja ilmankosteus on vähintään 70 %. Sateenkesto saavutetaan 2 tunnin kuluttua ruiskutuksesta. Käyttömäärä juolavehnälle on 3 l/ha tai 2 l/ha + SitoPlus 0,2 l/ha.

Aiemmin valmisteet oli hyväksytty myös kuminan satovuosille. Hyväksynnät umpeutuivat eikä uutta lupaa valmisteille saatu, koska jäämätestien määrä oli liian vähäinen. Jäämätestejä on tehty lisää ja tulokset on nyt käytettävissä. Nyt Targa Super 5 SC -valmisteelle odotetaan virallista hyväksyntää Tukesista.

Parin vuoden ajan Targalle on keväisin haettu poikkeuslupa satovuoden käyttöä varten. Tämä tehdään myös kaudelle 2018, mikäli virallinen hyväksyntä ei kasvukaudelle ennätä. Huomaa, että satovuoden poikkeuslupa koskee vain Targaa, ei sen rinnakkaisvalmisteita.

Ruiskutusajankohta kuminan satovuonna on alkukesästä, kun juolan juuret ovat kehittyneet oheisen kuvan 1 kaltaisiksi. Tähän aikaan juolavehnän lehdet ovat vielä kuminakasvuston yllä (Kuva 2). Ruiskutus voidaan tehdä tankkiseoksena kuminakoin torjunta-aineen kanssa.

Kuva 1: Juolavehnän torjunnan oikea hetki (Kuva ViljelijänBerner)

Kuva 2: Juolavehnän lehdet ovat tässä vaiheessa vielä korkeammalla kuin kuminalla ja kuminan kukinta on alkamassa (Kuva ViljelijänBerner)