Perinteisempi pellonpiennartilaisuus järjestettiin Jurvassa ja Mustasaaressa. Helteisessä Iitissä oli puolestaan mukana kymmenkunta yhteistyökumppania osastoineen. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 170 henkilöä.

Hieman ennen Iitin tilaisuuden alkua, järjestäjiä hieman jännitti. Maakansan Seuratalon pihalle rajattu parkkipaikka näytti vielä suurelta ja autiolta. Valuisiko tehty työ ja 100 litraa maukasta keittoa hukkaan?

Kun kello ennätti yhteentoista, alkoi parkkipaikka täyttyä jopa niin, että osa autoista pysäköitiin tienvarteen. Osastoilta kuului pian melkoinen puheenpulina, kun neuvoja kysyttiin ja niitä auliisti jaettiin. Iitin Tiltujen valmistama lounaskeitto piti loistavasti yllä energiatasapainoa.

Lounaan jälkeen ensimmäiset vieraat siirtyivät n. 1,5 km päähän koelohkolle. Siellä oli nähtävillä kuminan lajikekokeet sekä korianterin ja öljyhampun demoruudut. Kuminan kukinta oli jo ohitse ja seuraavaksi voidaan odotella koeruutujen satotuloksia. Kuivuuden piinaamilla demoruuduilla näkymä oli kovin vaatimaton. Lohkon maalaji ei ollut sopivin korianterille ja öljyhampulle.

Kuva kuminalajikekokeesta kukinnan vielä jatkuessa.

Yhteistyö Caraway Finlandin kanssa loi tapahtumiin tehokasta synergiaa, joka puolestaan tuo neuvonnallista hyötyä tuottajille. Voimien yhdistäminen vahvistaa myös tutkimustoimintaa, esimerkkinä tästä edellä mainitut kuminan lannoitus- ja lajikekokeet, joiden tuloksia päästään hyödyntämään syksyn kuluessa.

Kumina, korianteri ja öljyhamppu ovat erittäin hyviä valintoja erityisesti viljavaltaisten viljelykiertojen välikasveiksi. Valintaan vaikuttaa moni seikka, joista kannattavuus on tärkein. Maalajin merkitys on näiden erikoiskasvien osalta tehtävä tarkoin, jotta asetettuihin tavoitteisiin päästään. Valintoja tehtäessä kannattaa muistaa, että kuminalla, korianterilla ja öljyhampulla on hyvä kysyntä ja hintapolitiikka on nyt kohdallaan.