Ensimmäinen pysäkki oli Samuel Jussilan tilalla Janakkalassa. Tummista pilvistä huolimatta lämmin iltapäivä antoi jo esimakua tulevista helteistä, kun kuminaväki kokoontui pellon laitaan kuulemaan ajankohtaista kumina-asiaa. Perustamisvuonna 2021 Mateno Duo -valmisteella ruiskutettu lohko oli lähellä täyskukintaa. Kukinnan todettiin olevan parisen viikkoa tavanomaista myöhemmässä, joten sadonkorjuukin tulee alkamaan tänä vuonna myöhemmin.

Jussilan kumina kukkii 22.6.2022

Seuraavaksi vierailtiin MTY ASV:n hamppupellolla Ruoveden Yläväärissä, jossa  Petri Asikainen ja Juha Saarilahti esittelivät yhtymän toimintaa sekä hampun ja kuminan siementuotantoa. Hamppulohkolla oli meneillään lannoituskoe, jonka tuloksista saamme kuulla myöhemmin.

Kolmas kohde oli Lapualla Kari Alasaaren hamppulohko, jolla vertaillaan kolmen eri hamppulajiketta. Vertailussa on mukana tutun Finolan kanssa virolainen uutuuslajike Estika ja puolalainen Henola. Estikan pituuskasvu ja rehevyys oli muihin verrattuna ylivertaista. Tuskin maltamme odottaa sadonkorjuuta. Muitakin mielenkiintoisia huomioita on varmasti tulossa, kun pitkäomaisen lohkon maalaji muuttuu multamaasta hiesuu. Lisäksi tehtiin havaintoja kahdesta erilaisesta aluskasvi- / kerääjakasviseoksen käytöstä.

Jyrki Leppälä esitteli Henolaa.

Kun tultin Nurmijärven Nukarille Kalle Rantakulman tilalle, saavutettiin kiertueen viimeinen etappi. Hamppulohkolla on käynnissä hampun virallinen lajikekoe. Tässä kokeessa on mukana Finola 2- ja Katani-lajikkeet. Tilalla on viljelyksessä mös kuminaa.

Estikan kasvua.  Tämän jutun 170-senttinen kirjoittaja olisi helposti eksynyt kasvustoon.