Suuret muutokset viljamarkkinoilla vaikuttavat viiveellä öljyhamppuun, jota ei viljojen tai rapsin tapaan noteerata viljapörsseissä. Tässä kokonaistilanteessa erikoiskasvien kylvöpinta-ala jäänee ennakoitua pienemmäksi. Tämän sekä geopoliittisen tilanteen aiheuttaman markkinahintojen nousun ennakoidaan nostavan myös öljyhampun uuden sadon markkinahintaa. Hinnannousun suuruutta on joka päivä muuttuvassa tilanteessa mahdotonta ennustaa. Myyntihinnat muodostuvat uudesta sadosta tehtävien myyntisopimusten perusteella.

Tilityskäytäntö muuttuu

Seuraava muutos koskee sekä jo tehtyjä että tulevia öljyhampun viljelysopimuksia 2022.

Trans Farm ottaa käyttöön öljyhamppusopimukselle samankaltaisen kaksiosaisen tilityskäytännön kuin kuminalla. Se tarkoittaa, että sopimuksen mukaisesti tuotetun elintarvikehampun pohjahinta on viljelysopimuksen mukaisesti 1,00 €/kg (+/- laatu, alv. 0 %). Tämä laatukorjattu hinta maksetaan 30 vuorokauden kuluessa erän vastaanotosta

Kauden jälkeen on mahdollista maksaa lisähintaa sen mukaan, miten myyntihinnat ovat kauden aikana kehittyneet. Tämä markkinatuottoihin sidottu hinnoittelumalli on toiminut hyvin 30 vuoden ajan kuminalla. Malli on todettu hyväksi käytännöksi myös vastikään julkaistussa elintarvikeketjun sopimussuhteita käsittelevässä selvityksessä.