Ensimmäinen ruiskutus ennen kuminan taimettumista.

Kumina taimettuu normaaliolosuhteissa noin 7–10 päivää kylvöstä. Kuivissa olosuhteissa taimettuminen voi viedä jopa 20 vuorokautta. Paras teho saadaan, kun rikkaruiskutus ajoitetaan juuri enne kuminan nousemista maan pinnalle. Tarkkaile kuminakasvuston pintaan tuloa päivittäin, sillä et halua jättää väliin tätä kaikista tärkeintä rikkatorjuntaa. Ruiskutus on hyvä tehdä joka tapauksessa, vaikka rikkakasveja ei runsaasti näkyisikään pellossa. Maavaikutteiset torjunta-aineet torjuvat taimettuvia rikkakasveja, vielä ruiskutuksen jälkeenkin.

 

Kuva 1. Ensimmäisen ruiskutuksen aika kun kumina ei ole vielä tullut pintaan mutta rikat ovat jo taimettuneet.

Toinen ruiskutus 2–3 lehtiasteella.

Noin kuukauden kuluttua ensimmäisestä ruiskutuksesta kuminassa on 2–3 hapsullista kasvulehteä, ja on aika toisen rikkaruiskutuksen. Kuminalle hyväksytyt rikka-aineet löydät täältä.

Kuva 2. Kumina kestää rikkaruiskutuksen sitä paremmin mitä pidemmällä sen kasvu on.

Joskus kaksi ruiskutusta ei riitä pitämään kasvustoa puhtaana, joten kolmas ruiskutus saattaa tulla ajankohtaiseksi. Tällöin käytettävinä aineina ovat pääasiassa samat tuotteet kuin toisessakin ruiskutuksessa. 

Mekaaninen rikkatorjunta on mahdollisuus.

Luomutuotannossa niin kuin tavanomaisessakin tuotannossa rikkakasveja voidaan kuminalta torjua myös muokkaamalla tai niittämällä. Rikkaäestys ja haraus sopivat muiden viljelykasvien tavoin myös kuminalle.

Rikkaniitto on oiva mahdollisuus rikkojen torjunnalle. Kumina sitkeänä kasvina kestää vaikka useamman niittokerran kasvukauden aikana. Niitä kasvuasto ennen rikkakasvien siementämistä. Lisää mekaanisesta rikkatorjunnasta täältä.