Luvatusta poudasta kehkeytyi tihkusadetta - Öljyhamppua puitiin näytöstyyliin Janakkalassa

Luvatusta poudasta kehkeytyi tihkusadetta - Öljyhamppua puitiin näytöstyyliin Janakkalassa

30.9.2020

Varsin lyhyellä aikajänteellä ja keveillä järjestelyillä päätetiin kutsua väkeä Samuel Jussilan hamppupellon laitaan seuraamaan öljyhampun puintinäytöstä. Viikonloppuna saatiin vielä nauttia kesäisen aurinkoisista päivistä, mutta puintinäytöspäivän aamu valkeni kuitenkin valitettavan sumuisena ja kosteanoloisena. Päivä ei kirkastunut ja vielä puolilta päivin Samuelkin vaikutti aika huolestuneelta. Näytös saatiin kuitenkin käyntiin ja päästiin todistamaan öljyhampun puinnin sujuvamman kosteammassakin säässä. Näytöksessä puitiin noin hehtaarin ala, jolta raakasadon paino oli noin tuhat kiloa.

Ensimmäistä kertaa hampun puintiin lähtenyt Samuel lähti liikkeelle rypsin ohjearvoilla. Tankkiin alkoi kertyä hampun siementen lisäksi jonkin verran korrenpätkää ja muuta roskaa. Kelan kierrokset vähennettiin tämän jälkeen minimiin ja puintiväliä avattiin 18 millistä 20 milliin, puhallusta lisättiin hieman. Seulojen koot olivat 5 ja 8 mm. Varstasillanjatke ja jälkipuintikela olivat auki-asennossa ja silppurin vastaterät olivat auki. Samuel ei ollut aivan tyytyväinen näihin säätöihin, ne tarkentuvat, kun puinti taas jatkuu.

Puintivalmiin hamppukasvuston väritys on tyypillisesti melko kirjava. Sato on puintivalmista, kun siemenistä noin 80 % on väriltään tummia ja siemenen suojuslehdet ovat avautuneet.

Oheiselta videolta voit nähdä, kuinka puinti sadesäällä sujui ja lopussa kuulet myös Samuelin kommentit.

 

Lisäämme öljyhampun tuotantoa ja teemme sopimuksia kasvukaudelle 2021.  Jos öljyhampun viljely kiinnostaa, ota rohkeasti yhteyttä!