Rikoista hankalin on saunakukka, joka taimettuu koko kasvukauden ajan. Saunakukan siemenet on helppo lajitella pois kuminan joukosta mutta se kasvaa aggressiivisesti kasvutilaa vallaten ja monesti se yksinkertaisesti tukahduttaa kuminan alleen. Saunakukka kannattaa siis torjua kaikin keinoin. Ennakoivat torjuntatoimenpiteet kylvövuonna ovat tehokkaimpia mutta kuten on viime vuosina huomattu, ei olosuhteet aina ole ruiskuttajan puolella. Koska satovuoden kuminalla kevätruiskutusmahdollisuudet on varsin rajalliset, jää ainoaksi kemialliseksi torjuntakeinoksi syksyinen Matrigon 72 SG -valmisteen käyttö. Kuminalla se on hyväksytty  minor use (off label) -käyttöluvalla.

Jos pellolta, jolta sato on korjattu, löytyy nyt runsaasti kukkimattomia saunakukan taimia, kannattaa ne ruiskuttaa Matrigonilla. Ruiskuttamattomina ne jatkavat kasvuaan keväällä, jolloin niille ei ole tehtävissä enää mitään. Huomioi, että kuminan taimessa tulee olla vähintään 7 kasvulehteä. Matrigon-käsittely vahingoittaa aina myös kuminaa, mutta jos kasvukautta jäljellä ja riittävän lämmintä säätä tiedossa, kumina toipuu vaurioista. Tosin kasvuun lähtö voi keväällä viivästyä.

Ruiskutus on syytä tehdä puolenpäivän jälkeen, kun päivälämpötila (vähintään +12 °C) on korkeimmillaan. Aurinkoinen sää ei ole pahitteeksi. Matrigonin käyttömäärä on 110 - 140 g/ha.  Kiinnitteen käyttö lisää valmisteen tehoa, varsinkin saunakukalla, jolla lehtipinta-ala on melko vähäinen.

Tänä vuonna perustettujen kuminalohkojen ruiskutusta kannattaa harkita tilannekohtaisesti. Jos taimet ovat pieniä (alle 7 kasvulehteä), ei ruiskutusta voi suositella. Saunakukan ja muiden rikkojen torjuntakeinoksi jää niitto, jolla pyritään estämään rikkakasvien siementen tuottaminen. Jos taimet ovat kehittyneet suuriksi ja vahvoiksi, ja peltolohko saunakukan vaivaama, Matrigon-käsittely on kohdallaan.

Saunakukan lisäksi Matrigon tehoaa ohdakkeeseen ja valvattiin sekä pihasaunioon, leskenlehteen, peltovillakkoon, ruiskaunokkiin, linnunkaaliin, pujoon, kiertotattaresen, voikukkaan, apilaan ja siankärsämöön.