Miksi puhdaskauraa ei voi viljellä samassa viljelykierrossa kuminan kanssa tai ainakin Kinnusen Myllyn sopimusviljelyohjeet kieltävät tämän?

- Väite ei pidä paikkaansa. Luin puhdaskauran viljelyohjeet Kinnusen Myllyn sopimusviljelijöille (1.1.2018, versio 3), eikä siinä puhuta sanallakaan kuminasta. Lisäksi keskustelin asiasta Kinnusen Myllyn viljelyneuvonnasta vastaavan ProAgrian Juha Sohlon kanssa, eikä hänkään ollut kuullut asiasta. Lisäksi hän tietää myllylle tuottavia viljelijöitä, joilla on kumina viljelykierrossa. Myöskään muilla myllyillä ei ole kuminan suhteen rajoittavia tekijöitä puhdaskauran tuotannossa. Huomioitavaa on kuitenkin erittäin hyvä kaluston puhdistus, jottei kauraan tartu kuminan hajua (tuoksua).

VYR:in rukiin viljelyoppaassa lukee: ”Monivuotinen kumina ei sovi rukiin esikasviksi, koska voimakasaromisena kasvina se voi aiheuttaa ongelmia myllyrukiin laatuun”.  Pitääkö tämä paikkaansa?

- Tämäkään väite ei pidä paikkaansa! Kumina on yksi parhaimmista esikasveista rukiille ja mahdolliset jääntikuminat ovat sieltä helposti torjuttavissa. Oppaassa on virhe ja asiasta on ilmoitettu eteenpäin. Opasta ei olla myöskään vuosikausiin päivitetty ja se saattaa sisältää muutoinkin vanhentunutta tietoa.

Samuel Jussila