Gammayökkönen (Autographa gamma), ruotsiksi gammafly, on tummanruskea yöperhonen, jonka siipien väli on noin neljä senttiä. Perhosen nimi tulee etusiiven vaaleasta kuviosta, joka muistuttaa kreikkalaisten aakkosten gamma-kirjainta (γ, γάμα, gáma). Aikuinen yksilö elää pääsääntöisesti medellä ja on muista yöperhosista poiketen aktiivinen myös valoisaan aikaan. Se lähtee helposti vaeltamaan vakituisilta elinalueiltaan.

Gammayökkösten vaellus alkaa keväällä Pohjois-Afrikasta ja Välimeren alueelta: Perhosten päämäärä on ilmavirtausten armoilla, niitä päätyy niin Islantiin kuin Tyynen valtameren rannoillekin. Suomessa gammayökkösiä havaitaan jonkin verran joka vuosi.

Gammayökköset saapuvat meillä kahtena sukupolvena, joista ensimmäinen, lukumäärältään vähäisempi, vaeltaa tänne touko-heinäkuun aikana, toinen sukupolvi tulee syyskesän aikana. Ne tuottavat jälkeläisiä, jotka eivät yleensä talvehdi vaan kuolevat talven tullen. Talvehtineista yksilöistä on tehty kuitenkin muutamia havaintoja viime vuosilta.

Perhosen elinalueilla lienee ollut nyt liikakansoitusta, koska aikuiset perhoset ovat lähteneet sankoin joukoin valtamaan. Niiden täällä kuoriutuneet, vaaleanvihreät, noin kolmen sentin mittaiset toukat ovat nyt tuhonneet tehokkaasti mm. perustamisvuoden kuminaa ja härkäpapukasvustoja. Näin suuria toukkamääriä on havaittu suhteellisen harvoin, eri lähteiden mukaan gammayökköset aiheuttivat pahoja tuhoja ainakin vuosina 1922, 1946 ja 1959.

Toukalle maistuu melkein kaikki viljelyskasvit, kuminan ja härkäpavun lisäksi sitä on havaittu rypsi- ja rapsilohkoilla. Kirjallisuuslähteen mukaan sillä on yli 200 ravintokasvia.

Toukka tuhoaa kylvövuoden kuminan taimet todella tehokkaasti. Satovuoden kasvit ei toukkaa kiinosta. Kuva: Arto Uusi-Simola

Härkäpapupelto on gammayökkösen toukan jäljiltä lohduton näky. Kuva: Aki Niemelä

Jos toukat ovat vallanneet kylvövuoden kuminapellon, on tilanne vaikea. Tällä hetkellä ainakaan kuminalle ei ole hyväksytty gammayökkösen torjuntaan muuta kuin Turex WG 50 -valmiste. Sen teho on kysymysmerkki ja hintakin on melko tyyris. Pyretroidit, esim. Karate Zeon, tehovat mutta niillä ei ole hyväksyntää kylvövuoden kuminalle. Toukkavaiheen perhosiin tehoaa myös Steward 30 WG -valmiste, jolla myöskään ei ole hyväksyntää kuminalle.

Satovuoden kumina ei gammayökkösen toukkaa kiinnosta.

Katso täältä lisää gammayökkösestä.