Voisiko kuminaa kohta kutsua Suomen kansallismausteeksi? Sitä viljellään noin 20000 hehtaarilla kautta Suomenniemen. Se kukkii valkoisin kukin kesäkuussa ja moni onkin äimistellyt valkoisenaan lainehtivia ”koiranputkipeltoja”. Kyseessä on kuitenkin mauste, joka tosin maistuu paremmin maailman herkkusuille kuin kotoisissa keittiöissämme. Pitkä, valoisa kesä lataa kuminan tummanruskeat, pitkulaiset siemenet täyteen omintakeista aromia. Aromi jakaa mielipiteitä kuin homejuusto. Joko sitä inhoaa tai sitä ei voi vastustaa.

Kumina maustaa ja koristaa monia leipomotuotteita ja on ainesosana mausteseoksissa ja marinadeissa. Saksalainen rakastaa kuminalla maustettua hapankaalia ja makkaraa. Skandinaavit maustavat viinansa kuminalla. Arabimaissa kumina maistuu kebabeissa ja salaateissa. Intialainen keittiö ei olisi intialainen keittiö ilman kuminaa.

Suomessa kuminaa pidetään usein yksioikoisesti joululimpun mausteena. Se on mitä mainioin mauste pitkään haudutetuissa pataruuissa sekä kasvisruuissa. Moni juusto saa makunsa kuminasta. Uskalias kokki vaihtaa reseptin aniksen tai fenkolinsiemenet kuminaan. Kukkimattomien kasvien vihreitä versoja voi käyttää persiljan tavoin. Maku on kevyt ja hienostunut, sopiva vaikkapa kalalle.