Tavelan kartanon hamput on kylvetty toukokuun puolivälin tienoilla ja rivivälien haraus tehty kesäkuun alussa. Isännän oli tarkoitus kylvää vielä aluskasvi hampun alle, mutta hamppu kasvoi odotettua nopeammin ja aluskasvikylvö piti jättää välistä. Tällä hetkellä hamppu on paikoitellen jo yli kaksimetristä.


Öljyhamppu varjostaa hyvin myös ajouran kohdalla.

Pellolla pystyi hyvin havaitsemaan maalajin vaihtumisen hampun pituudesta. Suotuisassa maalajissa hamppu oli paikoitellen yli kaksimetristä, kun toisessa päässä peltoa pituus oli ”vain” noin metrin luokkaa. Pellolla oli viime viikolla vielä täysi pölytys menossa. Kaksikotisen Finolan hedeyksilöt lakastuvat myöhemmin.

Kasvusto on hyvin tasaista.

Kuminan lajikekoe oli nähtävillä Iitissä Aimo annos erikoiskasveja tapahtumassamme. Kuminan kukinta oli jo aika lailla ohi ja suuria eroja kukinnassa lajikkeiden välillä ei ollut enää havaittavissa.

Koeruutujen kuminat olivat talvehtineet hyvin ja talvituhoja ei ollut havaittu taimilaskennan yhteydessä juuri ollenkaan.

 

Nähtävillä oli myös lannoituksen 0-, tupla- ja triplaruutu. Lannoitusvasteessa ei näkynyt suuria eroja. Sateen vähyys tai suorastaan puute on vaikuttanut osaltaan lannoitusruutujen erojen vähyyteen. Kuivuus on vaikuttanut myös kuminan pituuteen, kasvusto oli verrattain lyhyttä.

Seuraava toimenpide kuminan koeruuduilla onkin puinti. Puinnin jälkeen pääsemme tarkastelemaan lajikkeiden välisiä eroja.