Meillä on myös pitkä kokemus sopimustuotannosta ja hyvin kehittynyt taito tulkita markkinasignaaleja sekä kasvukauden olosuhteiden vaikutuksia sadon määrään ja laatuun.

Raha-asiat haltuun

Käyttämämme Finola-lajikkeen kylvösiemen on tuotettu kotimaisten siementuottajien pelloilla. Sertifioidut C1-luokan siemenet myydään sopimuksen tehneille viljelijöille hintaan 5,95 €/kg (alv. 0 %), jolloin siemenkustannus on 150 €/ha.

Lasku kirjoitetaan siementoimituksen jälkeen ja maksuaikajärjestelyt ovat mahdollisia.

Sadosta maksettava hinta on 1100 €/tn, hehtaarin sato vaihtelee 750–1300 kg/ha.

Urakointikustannuksia ei tule, jos päätät puida itse. Öljyhampun viljely onnistuu kylvöstä puintiin viljatilan normaalilla kalustolla. Kysy tarvittaessa rahtipuintia kauttamme.

Sadon vastaanotto ja lajittelu aloitetaan heti puintien jälkeen ja saadaan valmiiksi talven aikana. Tilitys maksetaan 30 vuorokauden kuluessa vastaanotosta.

Kylvä & Korjaa

Keväällä lämpimään, kosteaan maahan kylvettävä öljyhampun siemen itää nopeasti ja kasvaa vauhdilla ensimmäisten viikkojen ajan.

Kasvinsuojeluruiskutuksia ei tehdä, siksi öljyhamppu sopii erinomaisesti myös luomuun. Sato puidaan tavallisella leikkuupuimurilla syyskuun lopulla ja kuivataan alle 9 % kosteuteen. Sadon vastaanotto tehtaalle aloitetaan heti sadonkorjuun jälkeen.

Viljelytoimenpiteistä ei vaadita suunnitelmia ennakkoon eikä niitä sadonkorjuun jälkeen erikseen kartoiteta.

Tutustu puintityöhön ja katso puintinäytösvideot Ypäjältä ja Kärkölästä.

Mitä öljyhampun jälkeen?

Öljyhampun sänki täyttää kasvipeitteisyysvaatimuksen. Keväällä pellon voi muokata ja kylvää viljelykierron seuraavalle satokasville normaaliin toukoaikaan.

Öljyhampun viljely ei siis hankaloita kevään kylvöjä ja sen merkittävän esikasviarvon pääsee hyödyntämään jo seuraavalle satokasville. 

Virallinen viestintä ja viidakkorumpu tietämystä jakamassa

Koska nykyaikainen elintarvikehampun viljely kotimaan pelloilla on vielä melko uutta, kokoamme viljelykokemuksia satokausittain vapaaehtoisella hamppukyselyllä. Lisäksi teemme vuosittain huomattavan määrän tutkimusta mm. lajike ja -kylvömääräkokein.

Saavutettu tieto ei ole liikesalaisuuden piirissä ja jaamme mielellämme tietämystämme kaikille kiinnostuneille. Niin toivomme myös sopimusviljelijöidemme tekevän.

Ota öljyhamppu viljelykiertoon

Sopimusasioissa tai lisätietoja kaivatessasi, ota yhteyttä Trans Farmille lomakkeella tai soita numeroon 019 779 620 (toimisto) tai 045 7750 0070 (Sari Yli-Savola).

Öljyhampun viljelyoppaan löydät täältä.

Olet tervetullut Öljyhamppuiltaan keskiviikkona 19.3. klo 17-20 tai Öljyhamppu-webinaariin torstaina 21.3. klo 15–13. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä.