Kuminan rikkakasvien torjuntaohjelman viimeinen lenkki on sadonkorjuun jälkeinen Matrigon 72 SG -ruiskutus. Se tehoaa kukkimattomiin saunakukkiin, n. 20 cm:n korkuisiin ohdakkeisiin ja valvatteihin, joilla on 6 – 8 kasvulehteä. Se puree myös mm. linnunkaaliin, tatarlajeihin ja pujoon.

Minor use (Off-label) -luvalla käytettävän Matrigonin käyttömäärä kuminalle on 110 – 140 g/ha. Valmiste on valikoiva ja se vaikuttaa lehtien kautta. Ruiskutushetkellä kuminassa on oltava vähintään 7 kasvulehteä sirkkalehtien lisäksi. Tätä pienemmät kuminan taimet eivät kestä ruiskutusta.

Matrigonia voi ruiskuttaa sekä kylvö- että satovuoden kuminalle.

Paras teho saadaan, kun ruiskutushetkellä lämpötila on vähintään +12 ˚C. Ruiskutuksen jälkeen ilman lämpötilan tulisi nousta lähelle 20 astetta. Silwet Gold -kiinnitteen käyttö (1 dl/100–200 l vettä) parantaa tehoa viileissä ja kuivissa oloissa.

Käsittely vaikuttaa joka tapauksessa kuminaan, kasvu jatkuu jälleen noin parin viikon kuluessa.

Huomioi Matrigon-ruiskutusta suunnitellessasi seuraavat seikat

  •  harkitse ruiskutus aina lohkokohtaisesti
  • älä ruiskuta, jos on erityisen kuivaa, kuumaa tai kylmää
  • älä ruiskuta ennen hallayötä tai sen jälkeen
  • ruiskutushetken ilman lämpötilan tulee olla vähintään + 12 - 15 astetta
  • ruiskutuksen jälkeen lämpimän sään tulee jatkua muutaman vuorokauden ajan, jotta kumina toipuu ruiskutuksesta
  • käsittely voi hidastaa kuminan kasvuun lähtöä ensi keväänä

Vaihtoehtona niitto

Jos olosuhteet ruiskutukselle eivät toteudu, kuminalohkon voi vielä hyvin niittää matalaan sänkeen. Työn voi tehdä niittokoneella tai kesantomurskalla. Niitto estää rikkojen kukinnan ja heikentää niiden kasvukuntoa. Kumina kestää useampaakin niittokertaa hyvin.