Jukka Simanainen pyörittää viljanviljelyyn keskittynyttä maatalousyhtymää Nurmijärven Perttulassa yhdessä veljensä Antti Simanaisen ja veljesten aikuisten poikien kanssa. Peltoalaa tilalla on noin 220 hehtaaria, jolla viljellään kuminan ja öljyhampun lisäksi muun muassa ruista, syys- ja kevätvehnää sekä mallasohraa.

Kumina tuli mukaan tilan viljelykiertoon kymmenen vuotta sitten. Tilalla oli ollut ruokaherneen sopimusviljelyä 25 vuoden ajan, mutta hinnan tultua rajusti alas ja vastaanottajien vähennyttyä, etsittiin herneelle korvaavaa viljelykasvia. Hyvä ostohinta houkutti aloittamaan kuminan viljelyn. Kuminaa oli ensin herneen aluskasvina, mutta lopulta herneen viljelystä päätettiin luopua kokonaan.

Kuminan kukinta aluillaan toukokuun viimeisellä viikolla.

Tänä vuonna kuminasatoa korjataan 38 hehtaarin alalta, ja uutta kuminakasvustoa perustetaan 15 hehtaarin alalle. Käytössä on tällä hetkellä Kamin-lajike. Kuminan maata kuohkeuttava vaikutus on huomattu viljelyssä selkeästi.

Heikki Simanainen öljyhampun kylvössä.

Kolme vuotta sitten aloitettiin myös öljyhampun viljely, ja sitä on tänä vuonna 13 hehtaarin alalla. Tänä vuonna hamppulohkot kylvettiin toukokuun 24. päivänä, ja hamppu taimettui viikon sisällä kylvöistä. Simanaisten tilalle perustettiin tänä vuonna myös Luonnonvarakeskuksen toteuttamat öljyhampun viralliset lajikekokeet.

Hampun taimet olivat näkyvissä viikon kuluttua kylvöstä.

Kuminan ja öljyhampun viljelyyn Simanaisten tilalla pääsee tutustumaan Trans Farmin järjestämässä pellonpiennarpäivässä tiistaina 20.6.2023 klo 14 alkaen. Tilaisuudessa kahvitarjoilu. Osoite Isoniityntie 88, 05100 Röykkä. Tervetuloa mukaan!