Satovuoden kumina pitää tiukasti kiinni paikastaan ensimmäisenä kasvuun lähtevänä viljelykasvina. Sen versot kasvavat sananmukaisesti läpi lumen ja jään. On varsin mahdollista, että Lounais-Suomen kuminamailla ensimmäiset lehdet ovat jo näkyvillä. Jutun kuva on vuodelta 2019.

Varhainen kasvuunlähtö vaatii paljon energiaa ja kuminaa on syytä lähteä lannoittamaan mahdollisimman ajoissa. Yöpakkasten jälkeiset aamut kannattaa käyttää hyväkseen lannoitteen levityksessä, mikäli mahdollista. Silloin maa kantaa eikä sen pinta vaurioidu.

Myös öljyhampun kasvu on vauhdikasta. Optimaalisissa kasvuolosuhteissa siemenet taimettuvat muutamassa päivässä ja kiihkein kasvu osuu yleensä kesäkuulle. Tosin kylvön kanssa on maltettava mielensä, maan tulisi olla riittävän lämmin, jotta nopea taimettuminen on mahdollista. Oheisesta kuvasarjasta nähdään, kuinka lämpötila vaikuttaa hampun siemen itämisnopeuteen.

Itäneet hampun siemenet neljässä (4) vuorokaudessa. Maljat vasemmalta +4, +14 ja +21 astetta.

Sopimuksia tehdään edelleen

Sekä kuminasta että hampusta tehdään edelleen sopimuksia tulevalle kasvukaudelle. Kysy lisää toimistoltamme osoitteella [email protected] tai soita numeroon 019779620.

Ja huomaa, että erikoiskasvimme voivat olla hyvä vaihtoehto silloin, jos näyttää siltä, syyskylvöisille kasveille on talven aikana käynyt kalpaten.