Varhaisimmat havainnot aikuisista kuminakoiyksilöistä tehtiin jo huhtikuulla, vaikka kylmyys todennäköisesti vähensi niiden lentelyä  ja pidensi muninta-aikaa. Mikäli kuminakoista on ollut riesaa aikaisempina vuosina, on syytä olettaa, ettei ongelma ole kadonnut minnekään.

Kuminakoinaaras munii munat kuminan lehtiruotiin. Munista kuorituvat toukat vaativat kuoriutuakseen tavallisesti noin 130 asteen tehoisan lämpösumman. Toukat vioittavat kuminan nuppuja ja siemenaiheita jo ruusukeasteella. Pahimmillaan niiden ne tuhoavat koko sadon.

Huom! Voit tarkkailla tehoisan lämpösumman kertymistä mm. kirjautumalla Farmittiin (etusivu -> sää -> säähavainnot -> tehoisa lämpösumma). Tänään 26.5. lämpösumma Etelä-Hämeen alueella on ollut 90 - 100 asteen tuntumassa.

Vastakuoriutunut toukka on noin 5 mm:n pituinen ja väritykseltään lähes läpikuultava. Sen löytää vain murtamalla kukintoja. Se kasvaa nopeasti ja väritys muuttuu. Ennen koteloitumistaan se on parin sentin mittainen, ruskeankirjava ja varsin vilkasliikkeinen.

Kuvassa varhaisen kehitysvaiheen toukka.

Kuminakoin torjunta-aineet

Kuminalle kuminakoin torjuntaan on hyväksytty Cyperkill 250 EC-, Karate Zeon-, Mavrik 2F- ja Turex 50 WP -valmisteet.

Suurin osa kuminaa ostavista asiakkaistamme vaatii täysin Mavrik 2F -vapaata kuminaa ja he testaavat kaikki ostamansa kuminaerät ko. tehoaineen (tau-fluvalinaatti) osalta. Mikäli raja-arvot ylittyvät, erä palautetaan takaisin kuminatehtaalle neuvottelematta.

Jos Marvik 2F -hankinnat on jo tehty, sen käytön kanssa tulee olla erityisen tarkka. Ruiskutusajankohta on yleensä toukokuun loppupuolella, varhaisen kukinnan alkuvaiheessa. Kukinnoista saa olla avautunut korkeintaan 10 prosenttia.

Satoarviossa tulee ehdottomasti ilmoittaa Mavrikin käyttö päivämäärän kera. Kun ns. Mavrik-erät ovat tiedossamme, voimme sen jälkeen valita asiakkaille toimitettavat erät entistä tarkemmin.

Hankaluuksien ja ylimääräisten kulujen välttämiseksi, varoitamme vakavasti Mavrikin käytöstä. Näin ollen yksinkertaisinta on käyttää kuminakoin torjuntaan Karate Zeon (0,05 - 0,075 l/ha) - tai Turex  50 WP (1 kg/ha) -valmisteita, joista jälkimmäisellä on myös luomu-hyväksyntä.