Talvehtineet kuminan taimet ovat ajankohtaan nähden pieniä mutta elinvoimaisia. Kasvustot näyttävät tasaisilta, rivivälit ovat vielä näkyvissä. Kukkavarsien kasvu on vasta alussa. Nyt kaivattaisiin muutaman asteen nousua päivälämpötiloihin, se riittäisi kuminan kasvupyrähdykseen.

Kuminakoihavainnot

Kylmä kevät on hillinnyt todennäköisesti myös kuminakoin esiintymistä. Lentävistä aikuisista perhosista kuminalohkolla ei ole ollut havaintoja. Varovaisesti arvellen niiden määrä on tänä vuonna vähäinen, koska viime kesänä toukkahavaintoja ja -vioituksia raportoitiin vain niukalti.

Kuminakoin lentoa ja myöhemmin toukkien ilmaantumista kannattaa kuitenkin tarkkailla ja varautua niiden torjuntaan. Koiruiskutuksiin on hyväksytty varhaisen kukinnan vaiheessa, yhdellä käyttökeralla Karate Zeon- ja Hallmark Zeon -valmisteet käyttömäärällä 0,05 -0,075 l/ha  sekä minor use -luvalla Turex 50 WP (1 kg/ha), jota voi käyttää kukkivaan kuminaan.

Lue lisää kuminakoista

Juolavehnä on helppo torjua

Juolavehnä aiheuttaa huomattavia lajittelutappioita kuminalle ja alentaa myytävän kuminan laatua. Juolavehnä helppo torjua kuminan satovuosina Targa Super 5 SC -valmisteella, kun juolassa on 4 – 6 kasvulehteä ja ne ovat havaittavissa kuminakasvustoa korkeampina. Käytettävissä on myös rinnakkaisvalmisteet. Tarkista kuitenkin aina valmisteen hyväksyntä myyntipäällystekstistä tai osoitteesta kemidigi.fi.

Lue lisää juolavehnästä ja sen torjunnasta

Jutun kuvat on otettu 16.5.2022 Hausjärven Oitissa.