Pahkahome on nyt torjuttavissa biologisin keinoin. Contans -valmiste ruiskutetaan kuminan ensimmäisen satovuoden jälkeen. Valmiste hävittää pahkahomeen maassa olevia lepovaiheita loissienen (Coniothyrium minitans) avullla. Tämä mahdollistaa syysöljykasvien kylvön aikaisin puitavan kuminan jälkeen. Mahdolliseen jääntikuminaan tehoaa Korvetto.

Pahkahome torjutaan kuminan satovuonna

Contans sopii pahkahomeelle alttiiden kasvien viljelyyn. Sillä on luomu-hyväksyntä.  Contansia voidaan käyttää ennakoivasti minkä vaan kasvin sadonkorjuun jälkeen edellisenä vuonna tai ennen pahkahomeelle alttiin viljelykasvin kylvöä samana vuonna.

Contans vaikuttaa maassa hajoittamalla pahkahomeen lepovaiheisiin, rihmoihin ja rihmastoihin. Käsittelyn jälkeen hajoaminen kestää 2 – 3 kuukautta.

Käyttösuositus, jos viljelykiertoon kuminan jälkeen on suunniteltu kylvettäväksi syysöljykasveja:

Ajankohta: kuminalohkolle ensimmäisen satovuoden jälkeen, sateen alle.

Multaus: kun valmistetta jää kuminan sänkeen ja puintijätteeseen, sade huuhtelee tehoaineen maahan, ei multausta tarvita

Käyttömäärä: 2 – 4 kg/ha / vettä 200 – 300 l/ha

HUOM! Contans on arka UV-säteilylle, siksi sen käyttöä suositellaan enintään 12 tuntia ennen sadetta (10-15 mm) tai jopa sateen yhteydessä.

Syysöljykasvi kylvetään kuminan toisen satovuoden jälkeen.

Korvettoa jääntikuminalle

Jääntikuminaan tehoaa lehtivaikutteinen Korvetto-valmiste, joka tehoaa mm. savikkaan, pelto-ohdakkeeseen, mataraan, saunakukkaan, ruiskaunokkiin, punapeippiin ja peltoemäkkiin.

Korvetto ruiskutetaan keväällä ja ruiskutushetkellä ilman lämpötilan tulee olla vähintään 10 ˚C.

Contans saatavilla täältä.

Korvetto saatavilla täältä.