Hamppua on viljelty vuosisatojen ajan sen ravintorikkaan siemensadon ja myös kuitusadon vuoksi. Peltoviljelykasvina se oli pitkään unohdoksissa mutta sen uusi tuleminen alkoi kasviproteiinimarkkinoiden kasvun myötä.

Erityisen hyvin se sopii perinteisen viljatilan viljelykiertoa monipuolistamaan. Rotevajuurisena se muokkaa tehokkaasti maaperää ja jättää runsaasti eloperäistä ainesta maan pieneliöstön ravinnoksi. Vauhdikkaan alkukehityksensä ansiosta se tukahduttaa rikat alleen ja näin kasvinsuojeluruiskuksia ei tarvita.

Pitkän kasvukauden vaativa hamppu puidaan yleensä syyskuun lopulla. On totta, että hampun vahva varsi on sitkeä ja vahva kuituominaisuuksiensa vuoksi. Moni epäileekin puinnin onnistumista ja puimurinsa kestokykyä. Trans Farmin hamppukyselyyn vastanneiden viljelijöiden mukaan puinti ei ole tulevan kauden kylvöaikomuksia rajoittava tekijä. 

Rahtipuinti on myös mahdollista. Syksyllä 2021 myrskyläläinen Toni Lindqvist pui hyvällä menestyksellä merkkittävän määrän hamppuhehtaareita. Kun perehtyy puimurinsa säätöihin ja puhdistaa koneiston riittävän usein, ei hampun puinti tuota ongelmia.

Katso lyhyt videoklippi viime syksyn puintinäytöksestä tästä. Lisää Tonin ajatuksia öljyhampusta voit lukea täältä.

Osallistu öljyhamppuebinaariimme! Lue lisää tapahtumistamme ja ilmoittaudu mukaan.