Targa Super 5 SC rinnakkaisvalmisteineen tehoaa erittäin hyvin heinämäisiin rikkoihin, jotka aiheuttavat suurimman osan kuminaerien uudelleenlajitteluista. Targan käyttö on mahdollista sekä sato- että kylvövuosina.

Paras hetki torjua juolaa on, kun kasvissa on 4 – 6 kasvulehteä ja maavarteen on kasvanut 2 - 3 sentin mittaisia valkoisia versoja. Kasvi on tällöin käyttänyt lähes kaiken vararavintonsa keväiseen kasvuunlähtöön eikä juurakkokaan ole vielä elpynyt. Tällöin sanotaan kasvin olevan ns. kompensaatiopisteessä eli kasvullisesti haavoittuvin. Torjunta-aine puree tällöin tehokkaimmin.

Vanha kuva näyttää, kuinka juolan juurakko on alkanut kasvattaa uusia versoja. Ruiskutusaika on juuri nyt. (Kuva: Lasse Matikainen)

Jalkaudu kuminalohkoille

Vaikka kylvökiireet painavatkin päälle, käy kuitenkin tarkistamassa satokuminalohkojen juolavehnätilanne. Koska kumina on tässä vaiheessa vielä suhteellisen matalakasvuista, juolavehnän lehdet näkyvät hyvin kuminakasvuston yllä. Tee tilannearvio ja kun havaitset juolavehnää, valmistaudu ruiskutukseen ennen kuin kumina kasvaa sen yli.

Määrätietoinen, ruiskutuskustannuksiltaan maltillisen Targan käyttö vähentää ratkaisevasti kuminaerien uudelleen lajittelutarvetta ja parantaa oleellisesti viljelyn kannattavuutta. 

Kuva: Kumina on vielä melko matalaa mutta lähipäivien lämpö saa kasvin kasvamaan kohisten (Kuva : Veera O.)

Lue lisää juolavehnän torjunnasta

Ryhtiliike on nyt tarpeen


Kun kannattavuus puhuttaa monella taholla ja euroja lasketaan tarkasti, on syytä miettiä juolavehnän ja muiden rikkojen vaikutusta kuminan tuottoon.

Jo kahden viime vuoden aikana on jouduttu kiristämään sopimusehtoja juolavehnän osalta. Nyt on kaikkien etu lähteä juolavehnän tappotalkoisiin, jotta kuminan laatu säilyy ja tilityshinnat eivät laske juolavehnän vuoksi.

Runsaasti juolavehnää sisältävät kuminaerät voidaan joutua lajittelemaan jopa kolmeen kertaan, jotta erästä saadaan edes välttävästi myyntikelpoista. Jokainen ylimääräinen lajittelukerta lisää kustannuksia.