Trans Farmin erikoiskasviosaaminen on syntynyt 30 vuoden aikana tehdyn käytännön työn tuloksena. Työ alkoi kuminan kanssa ja laajentui kymmenkunta vuotta sitten öljyhampun siemenviljelyyn. Öljyhampun asema kasvoi ja vahvistui, kun syyskesällä 2020 päätettiin lähteä isommin panoksin tuottamaan raaka-ainetta elintarviketeollisuuteen.

Vaikka kasvilajikohtaiset erot ovat huomattavia, sopimustuotannon tavoitteet ovat kummallekin samat. Tuotetaan kysyntään nähden riittävä määrä hyvälaatuista raaka-ainetta. Trans Farmilla sadon vastaanoton jälkeinen kuvio trimmattuna huippukuntoon, voi sopimustuottaja luottaa siihen, että kaikki sopimuksenmukaisesti tuotettu siemensato otetaan vastaan.

Vastakohdat täydentävät tosiaan

Tarjolla on siis kaksi varsin vastakohtaista kasvia. Selkein ero on kasvutavassa, kumina tarvitsee erikseen kylvövuoden ja antaa satoa keskimäärin kahtena satovuonna, öljyhampun ollessa yksivuotinen. Kumina antaa parhaan sadon kivennäismailta, öljyhampulle kannattaa valita kevyitä ja multavia maita.

Kumina menestyy pitkälti onnistuneen rikkakasvitorjunnan perusteella, öljyhampulla ruiskutuksia ei tehdä. Öljyhamppu kylvetään aikaisin ja puidaan myöhään, kuminan kylvöajankohdassa on valinnanvaraa mutta sen sadonkorjuu on aikainen.

Yhteisiäkin piirteitä löytyy. Sekä kumina että öljyhamppu ovat hyviä maan rakenteen parantajia ja ylläpitäjiä sekä esikasviarvoltaan erinomaisia. Kummankin jäljiltä jää maahan paljon juurimassaa, joka lisää maan biologista aktiivisuutta. Ne ovat myös tehokkaita hiilensidontakasveja.

Trans Farmin sopimuskiintiöissä on vielä tilaa uusille tai uudelleen aloittaville tuottajille. Erityisesti kaivataan LUOMU-viljelijöitä öljyhampun tuotantoon.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!

Lue lisää kuminasta ja öljyhampusta.