Kumina ei ehkä ole se kaikkein mieleisin kasvi mehiläisille, mutta kun kuminan kukinta osuu yleensä touko-kesäkuun taitteelle, ei pölyttäjillä ole vielä silloin paljon valinnanvaraa kukkivien kasvien suhteen. Kuminalla hyönteispölytyksen on todettu lisäävän siementen määrää ja vähentävän varisemista. Mitä tehokkaammin mehiläiset ahertavat, sitä tasaisemmin sato kypsyy.

Nyt on hyvä aika ottaa yhteyttä paikalliseen mehiläistarhaajaan, jos haluat varmistaa kuminasadon laatua ja määrää tulevalla satokaudella pölytyspalvelun avulla. Pölytyspalvelussa tarhaaja vastaa pesistä viljelijän suorittamaa korvausta vastaan. Hunajasato kuuluu luonnollisesti tarhaajalle.

Lähimmän mehiläistarhaajan yhteystiedot löytyvät Suomen Mehiläistarhaajien Liiton (SML) ylläpitämästä karttapalvelusta. Pölytyspalvelusta on aina hyvä tehdä kirjallinen sopimus, se turvaa kummankin yrittäjän oikeudet ja määrittelee velvollisuudet. Sopimuksen voi laatia valmiille SML:n sopimuspohjalle.

Ja jokainen kuminanviljelijähän noudattaa torjunta-aineiden käyttöohjeita ja tarkastaa ennen ruiskutusta, onko pölyttäjiä liikkeellä. Pölyttäjien kannalta turvallisin ruiskutusaika on klo 22 - 06. Ruiskutusaikeista on toivottavaa informoida myös tarhaajaa.

Lue lisää pölytyksestä.