Kuminan satokisa20 on ratkennut

Kuminan satokisa20 on ratkennut

24.9.2020

Loimaalainen Hannu Eskola voitti Käytännön Maamiehen kuminakilpailun 2339 kilon hehtaarisadolla. Eskola viljeli kuminaa ensimmäistä kertaa, ja onnistui heti uuden viljelykasvin kanssa. Eskolan mukaan salaisuus on viljelyohjeiden noudattamisessa.

”Kuminakisa osoitti, että kuminalla myös onnistuttiin tällä kasvukaudella”, Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä kiittelee. Kuminasopimuksien määrää on tarkoitus lisätä ensi kasvukaudelle tämän vuoden heikon keskisadon vuoksi.

 

Voittajan on helppo hymyillä, tuumaa Hannu Eskola! Kuminakisan voitto irtosi 2339 kilon hehtaarisadolla. Lopullinen tulos selviää, kun sato on lajiteltu. Odotettavissa on vähintään 1500 kg/ha.

Voittoisa satotulos saatiin, kun viljelytoimet tehtiin annettujen ohjeiden mukaan ja 18 hehtaarin kokoinen kisalohko oli hyvässä kasvukunnossa. Saunakukkakaan ei aiheuttanut ongelmia, kun kylvövuoden kasvinsuojelutoimenpiteet onnistuivat.

KM:n satokilpailu on aina toiminut viljelymenetelmien kehittäjänä, uuden kokeilijana ja parhaiden viljelykäytäntöjen levittäjänä. Se, mitä satokilpailussa hyväksi havaitaan, on pian valtavirtaa koko valtakunnassa. Kilpailussa perataan läpi paitsi uusien lajikkeiden satopotentiaali, myös uusien menetelmien toimivuus Suomen oloissa.

Lue tästä Käytännön Maamies 9/2020 -lehden kuminakisajuttu kokonaisuudessaan.