Aila meni menojaan - aurinkoista syyssäätä luvassa saunakukan Matrigon-ruiskutuksiin

Aila meni menojaan - aurinkoista syyssäätä luvassa saunakukan Matrigon-ruiskutuksiin

19.9.2020

Lähipäivien sääennusteet lupailevat ensi viikolle aurinkoisia syyspäiviä. Jos kuminapeltoon on noussut saunakukan taimia, niitä on mahdollisuus torjua Matrigonilla, kun olosuhteetkin näyttäsivät muodostuvan otollisiksi. Saunakukan torjunta on aiheellista, nimittäin syksyllä itäneet, kukkimattomat taimet talvehtivat eikä niille voi keväällä enää mitään.

Jos säilytettävillä kuminalohkoilla on nyt syksyllä itäneitä saunakukan taimia, on tulevalla viikolla, ennusteiden mukaan aurinkoisella, syytä harkita Matrigon 72 SG-valmisteen käyttöä. Lehtivaikutteinen Matrigon (110-140 g/ha) puree hyvin vielä kukkimattomaan saunakukkaan. Kumina kestää käsittelyn, kun siinä on vähintään seitsemän hapsullista kasvulehteä.

Paras teho saadaan, kun ruiskutushetken lämpötila on vähintään +12–15 ˚C. Ruiskutuksen jälkeen ilman lämpötilan tulisi nousta lähelle 20 astetta. Silwet Gold -kiinnitteen käyttö (1 dl/100–200 l vettä) parantaa tehoa viileissä ja kuivissa oloissa.

Tänä vuonna perustettujen lohkojen ruiskutusta kannattaa harkita lohkokohtaisesti. Jos taimet ovat pieniä (alle 7 kasvulehteä), ei ruiskutusta suositella. Saunakukkkaa ja muita rikkoja voi tällöin kurittaa niittämällä.

Älä lykkää Matrigon-ruiskutusta. Käsittely vioittaa aina jonkin verran myös kuminaa ja taimien tulisikin ehtiä toipua ennen talven tuloa.

Lue lisää saunakukasta ja sen torjumisesta.