Torjunta kohdistuu kuminakoin toukkiin satovuoden kasvustossa. Jos olet havainnut maalis-huhtikuulla aikuisia koiperhosia lentelemässä kuminakasvustossa, on todennäköisintä, että ne ovat käyneet munimassa kehittyviin kukintoihin.

Toukat kuoriutuvat avautumattomien kukintojen suojassa. Muutaman millin kokoiset, lähes läpikuultavat pikkutoukat vaikuttavat harmittomilta mutta kasvaessaan toukkapopulaatio saa aikaan pahimmillaan täydellisen tuhon satokuminalohkolla.

Toukat löytyvät parhaiten, kun jalkautuu kuminalohkolle ja murtaa useita vielä avautumattomia kukintoja. Jos et luota lähinäköösi, ota mukaan lukulasit tai vaikka suurennuslasi.

Kun lämpösumma ylittää pellolla 130 astetta ja kasvustosta löytyy pieniä toukkia, on torjunta-aika käsillä. Torjuntakynnys ylittyy, jos kasvustosta löytyy yksikin toukka.

Vilkasliikkeinen pikkutoukka kehittyy nopeasti ja saa tehokkaasti paljon tuhoa aikaan.

 Lue lisää kuminakoista ja sen torjunnasta Viljelyoppaastamme.

 Torjunta Karate Zeonilla tai Hallmark Zeonilla (kummankin käyttömäärä 0,05 – 0,075 l/ha ja varoaika 14 vrk) on tehtävä ennen kuminan täyskukintaa. Valmisteille on sallittu vain yksi levityskerta kasvukauden aikana. Huomioi pörriäiset; ruiskuta yöaikaan!

Turex 50 WP -valmistetta (1 kg/ha, varoaika 1 vrk) voi levittää kukinnan aikaan ja sillä on myös luomuhyväksyntä.

Arvioi sopivaa ruiskutusajankohtaa vertaamalla kuminalohkoasi oheisiin kuviin:

 

Ei vielä. Kukinta on alkamaisillaan mutta kasvuston pääväri on vihreä. Vielä ei kannata ruiskuttaa mutta tarkkaile koin esiintymistä.

NYT! Kasvuston väri on vaihtumassa valkoiseksi, kaikki nuput eivät vielä ole auenneet. Ruiskutusaika on käsillä.

Vain Turexilla. Kumina kukkii täysillä, ruiskutus on mahdollista vain Turexilla.

 

Entä jos toukkia ei vain näy?


Kuminalohkoja kannattaa tarkkailla ahkerasti. Kevään aikana ei raportoitu erityisen runsaista koihavainnoista, mutta aikuisia perhosia on aina jonkin verran liikkeellä. Huomioi myös, että toukat saattavat kuoriutua varsin eriaikaisesti, joten tarkkailua kannattaa jatkaa, vaikka toukkia ei ensimmäisellä peltokäynnillä löytyisikään. 

Aina on myös mahdollista, ettei toukkia yksinkertaisesti ole.

 
Ja vielä pari sanaa juolavehnästä...


Jos et vielä ole ruiskuttanut juolavehnää satokuminasta, voit lisätä Targa Super 5 SC -valmisteen (tai rinnakkaisvalmisteen) käyttömäärällä 2 - 3 l/ha tankkiseokseen kuminakoiruiskutuksen yhteydessä.

Teho ei ehkä enää tässä vaiheessa ole ihan parhaimmillaan mutta ainakin juolan siemenen muodostuminen estyy. Muista, että oikea hetki ruiskuttaa on varhain aamulla, kun ilman kosteus on vähintään 70 %.