Nitistä juolavehnä satokuminasta NYT!

Nitistä juolavehnä satokuminasta NYT!

25.5.2020

Juolavehnä on tehnyt valitettavan nousun saunakukan rinnalle kuminan hankalimpana rikkakasvina. Se aiheuttaa vaikeuksia lajittelussa, nostaa lajittelutappiota ja vähentää tilityshintaa. Se myös ryövää ravinteita viljelykasveilta.

Satoa tuottavan kuminan osalta torjuntahetki on näillä hetkillä, kun juolan kasvulehdet ulottuvat kuminakasvuston ylle. Ajankohtaan nähden kuminakasvustot ovat nyt matalia, joten juola on ainakin hyvin havaittavissa ja ruiskutuspäätös helppo tehdä.

Paras hetki torjua juolaa on, kun kasvissa on 4 – 6 kasvulehteä ja maavarteen on kasvanut 2 - 3 sentin mittaisia valkoisia versoja. Kasvi on tällöin käyttänyt lähes kaiken vararavintonsa keväiseen kasvuunlähtöön eikä juurakkokaan ole vielä elpynyt. Tällöin sanotaan kasvin olevan ns. kompensaatiopisteessä eli kasvullisesti haavoittuvin. Torjunta-aine puree tällöin tehokkaimmin.

Juolavehnän torjuntaan kuminalta on hyväksytty Targa Super 5 SC-valmiste rinnakkaisvalmisteineen (2 - 3 l/ha). Jos juolaa ei tässä vaiheessa torjuta, se lähtee hyvin pian voimakkaaseen kasvuun. Tämän jälkeen torjunta ei tuota enää tulosta.

Kuvaklassikko, jossa näkyy juolan uuden kasvun versot, joten ruiskutusaika käsillä (Kuva: Lasse Matikainen)

Juolavehnän ja kuminakoin torjunta-aineista voi tehdä tankkiseoksen, mutta huomaa, että parhaat ja tehokkaimmat ruiskutusajankohdat eivät osu täysin yhteen. Mikäli juolaa on runsaasti, kannattaa ruiskutus tehdä nyt omana ajokertanaan. Kuminan kukinnan alkamisen odottelu antaa juolalle aikaa kasvaa ja voimistua, jolloin torjunta-aineen teho heikkenee.

Kylvövuoden kuminoista juolaa torjutaan myöhemmin kesällä.

Sadonkorjuun yhteydessä on syytä jättää suosiolla pahimmat juolavehnäpöheiköt puimatta.

Lue lisää juolavehnän torjunnasta.