Kuminan koeruudulta maailmanennätyssato

Kuminan koeruudulta maailmanennätyssato

25.2.2020

Vuonna 2018 perustettiin Janakkalan Hyvikkälään konsulttimme Samuel Jussilan pellolle kuminan lannoituskoealue yhteistyössä Yaran ja Trans Farmin kanssa. Koeruudun sato oli noin 4 tonnia hehtaarilta, ympäröivän lohkon keskisato nousi yli 2,2 tonniin. Kylvövuoden runsaan, jaetun typpilannoituksen arvioitiin olevan merkittävin tekijä huippusadon tuottamiseen.

Koealan kokonaispinta-ala oli n. 12 ha, josta koeruutuja oli noin 0,5 ha. Kokeen tarkoituksena oli selvittää erityisesti lannoituksen vaikutusta satoon ja laatuun. Koeruutujen ulkopuoliselta alueelta oli tarkoitus tutkia kylvötiheyden vaikutusta satoon.

Tulosten perusteella Samuel suosittaa antamaan typpeä kuminalle sallitun maksimimäärän useampaan levityskertaan jaettuna sekä kylvö- että satovuosina . Näin kasviyksilöt saavat riittävästi voimaa kasvattaa vahvan ja elinvoimaisen juuren, jonka avulla talvehtia ja tuottaa satoa. Kylvö täytyy olla tällöin mahdollisimman aikainen, jotta kasvi ehtii käyttää ravinteet hyödykseen kasvukauden aikana.

(Kuva pellonpiennartilaisuudesta koelohkolla kesäkuussa 2019)

Lue lisää kuminan ennätyssadosta

Lue yhteenveto Yaran Viljelypäivä 2020 -alustuksesta

Lue lisää kuminan kylvövuoden lannoituksesta

Lue lisää kuminan satovuoden lannoituksesta ja katso lannoitusvideo