Peltojen kunnostus -kirja opiksi ja ojennukseksi myös kuminan viljelijälle

Peltojen kunnostus -kirja opiksi ja ojennukseksi myös kuminan viljelijälle

26.10.2017

Peltolohkon kasvukuntoon vaikuttaa moni tekijä. Erityisesti hankalien kasvukausien jälkeen lohkojen erot tulevat selkeästi esiin. Maan rakenne ja vesitalous ovat erottamattomat. Kun ne ovat kunnossa, lohkon viljelyvarmuus ei petä ja ravinteiden saatavuus parantaa satotasoja.

Moni kuminan viljelijä on todennut kuminan esikasviarvon ja  maata parantavan vaikutuksen. Kuten muutkin syväjuuriset kasvit, kumina parantaa maan rakennetta juurimassansa avulla. Sadonkorjuun jälkeen maahan jäävät paalujuuret hajotessaan lisäävät orgaaniset aineksen määrää ja vahvistavat eliötoimintaa. Huomionarvoista on, ettei kuminakaan yksin pysty ihmeisiin. Se toimii parhaiten peltolohkon kasvukunnon ylläpitäjänä, kun peruslähtökohta on kunnossa.

Uudenuutukainen Tieto tuottamaan -sarjan opaskirja  ”Peltojen kunnostus” käy läpi peltolohkojen ongelmia ja niihin tarjoillaan ratkaisuja erilaiset tilanteet huomioiden. tavoitteena on tarjota oikeat ja kannattavimmat toimenpiteet kullekin lohkolle.  Kirjassa  on runsaasti käytännön esimerkkejä.

Kirjan ovat kirjoittaneet Suomen parhaat alan asiantuntijat. Kirjan sisältösuunnittelusta on vastannut työryhmä, johon ovat kuuluneet: Laura Alakukku ja Markku Yli-Halla Helsingin yliopistosta, Helena Äijö Salaojayhdistyksestä, Tuomas Mattila Kilpiän tilalta sekä Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Kirja julkaistiin  KoneArgiassa 12.10.2017. Käytännön Maamiehen kestotilaajat ovat saaneet kirjan tilaajaetuna 10/2017-lehden liitteenä. Kirja on tilattavissa ProAgrian verkkokaupasta osoitteessa proagriaverkkokauppa.fi.