Viljelijän FAQ

K: Voinko toimittaa kuminat heti puinnin ja kuivaamisen jälkeen?

V: Virallinen vastaanottoaikataulu alkaa pyöriä syyskuun alusta. Elokuussakin satoa voi toimittaa, jos sen kyydin järjestää itse ja huomioi sen, että tilityksen yhteydessä vähennetään ruuhkamaksu 0,03 €/kg. Ruuhkamaksu peritään myös niiden erien osalta, jotka vastaanotetaan selvästi annettua vastaanottoaikataulua aiemmin.

 

K: Kumina lähti keväällä hyvin kasvuun ja mutta kukkavarsia ei nyt näytä nousevan kuin vain muutamiin kasviyksilöihin. Mitä on tapahtunut? Kynnänkö lohkon ja kylvänkö kuminan uudelleen?

V: Olet ehkä kylvänyt kuminan liian tiuhaksi. Kuminayksilöt ovat joutuneet kilpailemaan elintilasta toistensa kanssa ja jääneet sen vuoksi liian pieniksi kukkiakseen kunnolla ensimmäisenä satovuonna.

Kyntämisen sijaan lohko kannattaa niittää ja lykätä satovuotta vuodella eteenpäin.

 

K: Mikä on paras kylvöaika?

V: Kumina kylvöaika on pitkä, aina toukokuulta kesäkuun loppuun. Ratkaiseva tekijä on maan kosteus kylvön aikaan. Myöhäisen kylvön etuna on rikkakasvien tehokas torjuminen useammilla muokkauskerroilla. Aikaisemmasta kylvöstä itäville taimille jää puolestaan enemmän aikaa kasvattaa talvehtivaa juurta.