Öljyhampun kylvösiemenen sopimusviljely

Trans Farm  Oy viljelyttänyt  ja jatkojalostanut kuminaa  vuodesta 1990. Yrityksen  menestys maailmalla perustuu tuotteen korkeaan laatuun ja toimitusvarmuuteen. Kertynyttä osaamista ja ammattitaitoa voidaan hyödyntää myös muiden kasvilajien sopimusviljelyttämisessä.

Hamppu on erikoisviljelykasvi, jonka tuotanto on vielä vähäistä Suomessa. Öljyhampulle on lukuisia jalostusmahdollisuuksia ja sen markkinat ovat kasvavat. Suomalaisen öljyhampun kylvösiemenille on avautunut vientimahdollisuus ja kysyntä ylittää tarjonnan.

 

Hampun taimia

 
Edellytyksiä kylvösiementuotantoon

 

Aiempi kokemus jonkin muun kasvilajin siementuotannosta on eduksi. Tällöin kylvösiementuotannon käytännöt ovat jo entuudestaan tuttuja. Siementuotantotila ei saa olla hukkakaurarekisterissä. Minimissään sopimus tehdään 10 hehtaarin pinta-alalle.

Lue öljyhampun viljelystä ja käsittelystä Noora Norokydön kirjoittamasta oppaasta.

 

Hampun ominaisuuksia

 

Hamppu on yksivuotinen, paalujuurinen putkilokasvi. Ominaistuoksultaan vahva kasvi tuottaa kasvukaudella suuren kasvimassan. Öljyhampun arvo on sen ravinteikkaassa siemensadossa.

Kaksikotinen hamppu kasvaa 1,5 - 2,0 metriseksi. Se kylvetään toukokuussa lämpimään ja kosteaan maahan. Hamppu itää noin viikon kuluessa. Se ei ole hallanarka.

Nopeakasvuinen kasvi kukkii noin kuukauden kuluttua kylvöstä, sato korjataan syyskuussa. Öljyhamppu viihtyy parhaiten multavilla ja hikevillä mailla. Hamppu tuottaa satoa noin 500 - 1200 kg/ha, puinti onnistuu tavallisella puimurilla.

Hamppu on luontaisesti gluteeniton ja sopii osaltaan gluteiinittomaan viljelykiertoon.

Öljyhampun viljely - muistilista viljelijälle

 

Valmistuvaa hamppua

 

Finola - kotimainen lajike

 

Finola-öljyhamppu on Suomessa jalostettu lajike. Se sopii hyvin pohjoisiin olosuhteisiin. Finolassa on vahvat juuret, jotka muokkaavat maaperää. Sen esikasviarvo on hyvä.

Finola ei ole ns. huumehampppulajike. Kasvin sisältämä päihdyttävä THC-pitoisuus on jalostuksella saatu erittäin matalaksi (alle 0,2 %). Viranomaiset seuraavat THC-pitoisuuksia ottamalla näytteitä sattumanvaraisesti valituilta lohkoilta. Tästä ei koidu kustannuksia viljelijälle. 

Lue lisää Finolasta

 
Viljelyn tuotto

 

Öljyhampun kylvösiementuotannossa viljelyn tuotto on varsin hyvä. Eviran hyväksymästä siemenestä maksetaan kilpailukykyistä hintaa. Kuluja syntyy kylvösiemenestä (25-30 kg/ha) ja lannoitteesta (N 70 kg/ha). Kasvinsuojeluaineita ei tarvita.

 

Öljyhampun tuki

 

Tukioppaassa 2017 öljyhamppu luetaan valkuaiskasviksi ja sen tuki on sama kuin rypsillä. Peltokasvipalkkio on AB - C -alueilla 70 €/ha. Tarkemmat tukiehdot voi tarkasta hakuoppaan liitteestä C

 Hampun puintia