Peltopäivä aloitettiin aamulla Ilpo Markkolan tilalta Hämeenkoskelta, jossa havainnoitiin maan kasvukuntoa Carbon action-koelohkolla. Viljelymaan kasvukunnon merkitystä voi tuskin liikaa korostaa. Kun maa voi hyvin, se tuottaa parasta satoa, sitoo tehokkaasti hiiltä ja lisää luonnon monimuotoisuutta. Uudistavassa viljelytavassa ympäristön tila kohenee ja maa antaa taloudellisesti parhaan tuloksen. Koelohkon viljelykasvina oli Finola-öljyhamppu. Markkola oli tyytyväinen kasvivalintaan sillä se katkaisee hyvin viljavaltaisen viljelykierron. Hampun laajalla juuristolla on myös maata parantava vaikutus, sillä se kuohkeuttaen maan rakennetta. 

Iltapäivällä lähes sata viljelijää sekä viljelystä kiinostunutta kokoontui Koiskalan kartanolle Lahteen. Tapahtuman starttasi öljyhampun puintiurakointia tarjoavan Hamppu Harvest Oy:n öljyhampun puintinäytös. Moni aloitteleva öljyhampun viljelijä oli  tullut hakemaan tietoa öljyhampun oikeasta puintiajankohdasta sekä puimurin säädöistä. 

Trans Farmin toimitusjohtaja Jyrki Leppälä kertoi, että öljyhampun sopimusviljelyalaa tullaan kasvattamaan vuodelle 2022 merkittävästi, hampulle raaka-aineena on kysyntää. Ensi vuoden öljyhampun sekä kuminan viljelysopimusten teko avautuu lähipäivinä ja sopimuksen voi kirjoittaa tuttuun tapaan verkkosivujemme kautta.

Viljelysopimuksissa uutena mielenkiintoisena optiona on viljelijälle mahdollisuus tulevaisuudessa myydä viljelyksen tuottama hiilinielu Trans Farmin kautta. Hiilinielukaupan myötä öljyhampun viljelyn kannattavuutta on mahdollista parantaa entisestään. Samalla öljyhampun viljelijä on mukana luomassa uutta kiertotaloutta. Hetkessä tämä markkina ei kuitenkaan kehity. Jyrki Leppälä toteaa, että ”Trans Farm on eturintamassa tarjoamassa mahdollisuutta hiilinielukauppaan, mutta sen realisoituminen edellyttää myös kauppapaikkojen ja -markkinan kehittymistä”.